7 правила за ходене на басейн

pic_09
MORPHING – различната колекция за баня
30.05.2011
sauna01
Сауна на колела за пътешественици
31.05.2011
jump

Как приятно и лесно да поддържаме фигурата и тонуса си? Като редовно ходим на басейн, разбира се. Плувците, знае се, по-рядко боледуват от простудни заболявания и като цяло са с доста издръжлива физика. Водните спортове несъмнено укрепват имунната защита на организма. А какво се случва  с интимното здраве, ще попитат препатили. И ще са прави със своите опасения.Защо да се страхуваме от хлора?

Прието е водата в басейните да се пречиства като се хлорира, озонира,  подлага се на ултравиолетова обработка или да й се добавят йони, мед и сребро. Съществуват също ред химически смеси, притежаващи редица дезинфекциращи качества, но те са твърде скъпи. Всички методи за пречистване на басейните, с изключение на хлорирането, са твърде скъпи. Ето защо всеки път, когато тръгвате към басейна, бъдете готови за приемането на коктейл от вредните хлорни влияния.
Хлорът, при попадането си във водата образува киселина, която се оказва сериозен дразнител на  кожата,  силно алергиче и с токсични реагенти. Същевременно хролът, въпреки вторичните си влияния върху организма, е най -разпространения метод  за пречистване на басейни и е доказано надежден и евтин.


Как да се защитим от хлора?

смъкнете козметиката от лицето си, преди да влезете в басейна. Хлорът и неговите производни сами по себе си са силно алергенни, а в екип с козметиката могат да предизвикат
различни алергични реакции. Може върху чистата кожа да нанесете специален защитен крем, който да създаде тънък филм срещу вредните влияния.


Второ: Използвайте очила. Хлорираната вода може да причини алергичен конюнктивит. Той се изразява с непрестанно парене и сълзене на очите и лечението му най-често изисква пълно откъсване от раздразнителната среда, т.е. спиране на посещенията на басейна.


Трето, винаги използвайте плувна шапка. Професионалните плувци използват изключително шапки от силикон. Качествените аксесоари за басейна не са скъпи, а предпазват от допира на водата до косата. Във  всеки случай  при посещение на басейн трябва да се ползва козметика за коса, която възстановява структурата на косъма и я защитава от външни влияния.

Четвърто. Използвайте интимна козметика преди и след посещенията на басейн. Интимните гелове и спрейове са с антисептичен ефект. Факт е, че  прихващането на полова инфекция от водата в басейна е напрактика изключено и то най-вече заради хлора, който изтрепва всички бактерии. Специалистите твърдят, че за да има зараза, е нужен процес на втриване, при това концентрацията на болестотворните бактерии трябва да е много висока, което в хлорираната вода е почти неосъществимо.
Войната с бактериите при половите органи става все по-сериозен проблем напоследък.  В нормални условия в здравия организъм влагалището се обитава от наричаната нормална микрофлора. Тя представлява „клан” от бактерии, които точно с дейността ди обезпечават интимното здраве. Имунната система не оказва никакво влияние върху работата на тази нормална микрофлора. При появата на причинители на инфекции обаче имунната защита се задейства агресивно като отделя разнообразни биологически активни вещества и именно така поддържа равновесието.

Причините за нарушаване на това равновесие могат да са различни. Простуда, промяна в хормоналния фон, свързана с бременност или раждане, възрастови изменения, стресови ситуации, неправилна интимна хигиена, продължително лечение с антибиотици и др.
Преди време медиците препоръчваха в басейна да се влиза само с тампон. Доказа се обаче, че това предписание само по себе си  предизвиква нарушение на микробния баланс във влагалището и сега този метод за защита се препоръчва само при изключителни случаи.
При това тампоните могат да помогнат за размножаването на болестотворна микрофлора, ако се използват неправилно.

Пето. Не посещавайте басейна, когато сте в цикъл. През този период женският имунитет е много слаб и вероятността да си хванете някакво възпаление е твърде голяма.

Шесто. След басейна използвайте специална козметика за лице и тяло с компоненти, които хидратират повърхността на кожата. Вече има и специални продукти за след басейн, целенасочено създадени от водещи производители, за да възстановяват структурата на кожата с помощта на морски менерали, екстракти от морски водорасли, аминокиселини и др.

Седмо. Пригответе си противогъбично средство за крака, което може да се използва за профилактика след басейна.

За стреса. Посещението в басейна също е своеобразен стрес за организма. Лек физиологичен стрес за тялото са разнообразните водни процедури, свързани с басейна, сауната, хидромасажа, контрастния душ. Този стрес обаче е естествен процес, свързан с нормално отделяне на биологично-активни вещества – хормони, с помощта на които организма се балансира към променената среда. Този стрес е полезен за организма и чрез него се повишава имунната защита на организма. Колкото повече тялото се тренира с този т. нар. стрес, толкова повече укрепва организма.

Вашият коментар