Антицелулитните процедури

logo_diskusia250x250
Говорим за вода – открита дискусия
17.06.2011
celulit_kafe
Антицелулитен масаж със зехтин и утайка от кафе
17.06.2011
celulit

Ръчният масаж  си остава най-ефективното средство за борба с целулита. Масажът стимулира циркулацията на кръвта и лимфата, като по този начин се подпомага разбиването на депата със застояли течности и мазнини и естественото им извеждане от организма. Макар да се твърди, че уголемените твърди клетки, които са причина за неестетичния вид на кожата, дори и при отслабване трудно се редуцират и винаги ще са в готовност да се напълнят отново, редовното масажиране може да промени нещата.

Ръчният масаж помага за разбиването на депата и изхвърлянето им от организма.

Ръчният масаж заздравява стените на кръвоносните съдове и възвръща еластичността на кожата. Поразената от целулит кожа губи еластичността си поради разтягане на съединителната тъкан. Най-образно еластичната и гладка кожа на бедрата може да се сравни със стегнат чорапогащник с ликра, докато кожата с целулит според степента му, прилича на чорапогащник с разтегнати бримки (по-големи или по-малки.Причините за появата на целулит са няколко.


  • Генетична обремененост, при която действието на женските хормони подтикват женското тяло да складира мазнини в седалищната зона. Допълнителен фактор е заседналият живот(особено дългото седене зад бюро).
  • Бедната на фибри и некачествена храна, недостатъчното пиене на течности, тютюнопушенето стимулират натрупването на целулит.

Изход има, но се изисква постоянство. Така, както не се е появил за един ден, целулитът не може да изчезне с една-две процедури.

Антицелулитните масажи е добре да се предшестват от сух масаж с четка и разтриване на тялото със скраб. Освободената от мъртвите клетки и токсини кожа е по-възприемчива  към активните съставки на антицелулитните масла.

Най-добър ефект имат природните съставки, които притежават свойството да извличат течностите и да засилват лимфната циркулация. Защото целулитът е именно това – уголемени капсулирани мастни клетки, пълни със застояла течност и шлаки, които „повдигат” разтеглената съединителна тъкан и оформят т.нар. портокалова коричка по кожата. Ето защо антицелулитните масажи се извършват винаги с базови масла, в които са добавени масла или натурални съставки от кофеин, женшен, гинко билоба, шафран, червен пипер, зелен чай, цитруси, канела или мента, като техният ефект е аромотерапевтичен. Ароматите имат свойството да действат на енергийно ниво и да стимулират клетъчната активност.Общи правила за антицелулитния масаж, независимо дали има дрениращ, загряващ или стягащ ефект

•    В никакъв случай да не се допускат груби движения, които могат да причинят травмиране на повърхностните капиляри. Винаги масажът да започва с леки и поглаждащи движения, които да подготвят тялото.

•    При антицелулитния масаж движенията винаги трябва да са отдолу нагоре. Така лимфният поток се насочва към естественото му елиминиране с урината, вместо да се нагнетява към долните крайници, което ще доведе до подуване и задържане на течности.

•    Масажира се първо отзад, после отпред. Движенията са енергични нагоре и поглаждащи – надолу.

•    Най-добре е да се започне с масажиране на ходилата – пръстите, възглавничките, свода, стъпалото. На стъпалата всички вътрешни органи имат своя проекция.  След ходилата да се направи грижлив масаж на прасците.

•    Първо движенията са поглаждащи и разтриващи. Постепенно стават по-енергични като масажът на горната част на бедрата може да е подобен на енергично размесване.

•    Краят на масажа задължително е с леки, поглаждащи движения, като ръцете едва докосват кожата. Завършва се с изтръскване нагоре и навън, все едно отцеждаме излишна течност.


източник: „SPA ритуали у дома“, Вивиан Бъртън


Вашият коментар