Боядисайте банята сами

Aparici_stripes_20X59
Плочките – 6 точки от пазарния лист
13.06.2011
fruit
Разтоварващи дни с плодове
15.06.2011
Bathroom-Painting-Tips


Когато ще боядисваме стая в къщата, първо мислим за подходящия цвят. При банята обаче е по-различно. Заради малките размери и високата влажност в банята първото нещо, което трябва да вземем предвид е вида на боята. Ако не направим добър избор рискуваме да провалим цялото начинание.


1. Боята за баня трябва да е водоустойчива, защитена срещу плесен и с възможност да търпи високи температури. Използвайки подходящата боя за баня, вие ще защитите къщата от плесен и мухъл, защото тя ще предотврати проникването на влага в стените.

2. Изравняване на стените.

Веднъж намерили правилната боя за баня, вие сте напълно готови да започнете с вашия бояджийски проект. Но всъщност има още нещо важно да се свърши преди това. Ще трябва да запълните малките пукнатини и отвори по мазилката на стените. Обикновено това става с малко силикон или мазилка за сухи стени.

След това се уверете, че старата боя е леко ошкурена, за да помогнете на новата боя да се нанесе добре. Трябва да осигурите гладка повърхност. Естествено, че искате гладка, добре изглеждаща повърхност, върху която да боядисвате, защото без ошкурване старата боя ще е твърде “хлъзгава” и новата няма да се  хване.

3. Преди това почистете стените.

Ако стените на банята са мръсни, изчистете ги преди да започвате каквото и да е, даже и шкурене. Отстранете мазните участъци и отпечатъците от ръчичките на децата, както и всякаква мръсотия и петна.  Чистите стени са готови за шкурене.

4. Проверка.

Подготвили добре стените, пак не бързайте с боята – по-скоро щателно проверете за пропуски. Неравностите, пукнатините и вдлъбнатините може и да не се забелязват сега, но и един слой лъскава боя веднага ще ги извади на показ. Въпреки че е времеемко да се подготвят правилно стените, крайният резултат си струва допълнителните усилия.


5. Ето, че започва и забавната част – избирането на подходящия цвят за вашата баня.


Може и да изглежда приятна задача, но в никакъв случай не е лесна.

Съобразно цвета на стените в банята се избира и начина по който да я обзаведем. Трудно ще постигнете лъскав мини-декор с ярко розови стени, доминиращи в стаята. Друг пример – стая, в която детайлите на мебелите имат бронзово покритие, не би се вързала с оранжеви стени.Веднъж избрали основен цвят, може би ще помислите и за втори контрастен цвят. Такъв контрастиращ цвят може да създаде усещане за тежест, ако го нанесете във вертикални ивици по стените.


Други декоративни техники за боядисване, използващи втори цвят, могат да са: безразборното нанасяне с гъбичка, рисуването на точици с върха на четката и ресането (т.е. нанасянето на втори цвят и след изсъхването му издраскване с гребен на гланца до показване на основния цвят). Ако тези идеи не ви допадат, може да помислите и за по-фин контраст като боядисате корнизите и дървените детайли в банята в харесван от вас цвят.


Не забравяйте – каквото и да правите – не бързайте! Мислете как вашият проект трябва да изглежда накрая и така ще го осъществите успешно – една прекрасна ремонтирана баня.

Вашият коментар