Винотерапия вкъщи

ayurveda
Аюрведа – науката за живота
22.06.2011
kestenite3
Диетата на Аюрведа
22.06.2011
200373427-001

Винотерапията е най-новият хит в СПА изкуството. Козметичният и оздравителен ефект се дължи на уникалните активни вещества в гроздето – полифенолите. Те притежават способността да свързват и извеждат от организма свободните радикали, които се образуват в организма под въздействието на слънчевите лъчи, стреса, цигарите, замърсената околна среда, неправилното хранене. Свободните радикали са главните виновници за стареенето, защото увреждат клетките, в т. ч. и клетките на кожата.


Те са и една от основните причини за онкологичните и сърдечносъдовите заболявания.Блокирането им спира разрушителните процеси на клетъчно ниво и ни дарява с дълголетие.

С тази задача учудващо добре се справят гроздето и неговият еликсир виното, защото са най-богатият източник на полифеноли. В плода тези чудодейни вещества са с най-висока концентрация в ципата и семките, но полезните им свойства се запазват и във виното поради естествените процеси на ферментация. Затова винотерапията освен модерна е наистина ефективна. Тя има мощен антицелулитен ефект, тъй като подобрява кръвообращението и в същото време ускорява извеждането на отпадни продукти. Действа и подмладяващо.

Винените СПА процедури включват увивания и вани с нарязани на ситно плодове от грозде, джибри, масло от гроздови семки. Истинска глезотия за тялото и душата са и ваните с шампанско или прочутото италианско кианти, които вече се предлагат на доста места и у нас. Увертюрата пък обикновено е пилинг с вино или ексфолианти с екстракт от гроздови семки. Сигурно сте забелязали, че напоследък винотерапията превзема територии и в козметологията. Повечето фирми залагат на класическата и изключително полезна комбинация от минерална вода и екстракти, гроздови масла, извлеци от винени дрожди и от самото вино. Ефектът е значително подмладяване на организма.

Ако ви е останало вино от празниците, не го изхвърляйте, а го използвайте за домашни разкрасителни процедури.

За лице
Разбъркайте 2-3 супени лъжици вино с тоалетни трици и нанесете върху лицето. Леко разтъркайте и изплакнете първо с топла, а после със студена вода.
Тази процедура избистря тена, почиства мъртвите клетки и снабдява кожата с антиоксиданти, витамини и минерали.


За тяло
Излейте половин бутилка вино във ваната и се насладете на галещата кожата процедура. Накрая изплакнете. За предпочитане е да използвате бялото вино. Червеното, макар че е в пъти по-полезно от бялото, може да остави пигментации по тялото.

Вашият коментар