Идеи за детската баня

blu_blue3
Цветни вани от BluBleu
10.06.2011
Ceramica
Практични съвети за банята
11.06.2011
kids_bathroom3

Повечето деца хленчат, когато дойде време за баня, дори това помещение да е луксозно и стилно обзаведено.  Самата гледка на ‘скучната’ баня със ‘скучните’ маркови сапуни и четки може да накара всяко дете да го присвие разтроено стомахчето.

Ако банята ще се ползва от деца, желателно е тя да е топла, забавна и уютна. С дизайнерски съвети и цветни идеи могат да се постигнат впечатляващи резултати. При това процесът може да е забавен и за самите деца, ако ги поканите да са част от него.
Преди да пристъпите към декориране на банята обаче, добре е да си отговорите на следните въпроси.

–    Как искате да изглежда банята, до най-малкия детайл? На

–    Какъв е основният декоративен елемент, който ще следвате?

–    Какви цветове предпочитате да използвате?

–    Какви фототапети искате да включите?

–    Бихте ли ангажирали децата, сякаш това ще бъде собствената им баня?

Ключовата дума тук е: организация, a ако имате и помагачи – прехвърлете им също малко от отговорностите си.

Как да организираме детската баня

За да няма безпорядък във ваната и под душа, и за да са напълно обезопасени тези места, учете децата да съхраняват играчките и тоалетните си принадлежности  в кутийки, които да поставят на достатъчно ниски за тях полици.

Поставете закачалка за детската кърпа или халатче. Тези прости правила ще поддържат чиста и спретната банята, тоалетните продукти ще са винаги сухи и прибрани, като по този начин ще ги ползвате по-дълго време.

Мерки за безопасност

Вода и ток
1.    Научете децата да не пипат електрически уреди, докато се къпят.

2.    Доколкото може да осигурите детски кът в банята, избягвайте  да слагате електрически уреди там.

3.    Уверете се, че всички бани са заземени, и редовно тествайте надеждността им.

Обзавеждане в банята

Има няколко стъпки, които трябва да преминете, за да осигурите безопасността в помещението, без значение дали децата ви имат самостоятелна баня или ползват семейната.

1.    Първо, поставете дръжки за захващане по стените на банята и под душа. Не позволявайте на децата да използват високите за тях закачалки за кърпи и поставки за сапун. Те лесно може да се откачат, а децата да паднат.

2.    Ако ваната не е обиколена с  грапав под, използвайте ‘анти-слийп“ килимче, или пък залепете предупредителни табелки.

3.    Никога не оставяйте децата близо до корито с много вода. Винаги стойте близо до децата – ‘на една ръка разстояние’ докато се къпят, и не възлагайте на по-големи деца да наглеждат по-малки.
4.    Проверявайте топлината на водата непрестанно, така децата ви ще получат идеалната баня.

Декор в детската баня

1.    Консултирайте се с децата, когато избирате дизайна и цветовете, за да се харесват те и на двете страни.
2.    Изберете кърпи и килимчета, които се допълват с общия интериор.

За да направите миенето на ръце, търкането на зъбки и къпането по-забавни за децата, обмислете закупуването на тоалетни сапунчета с привлекателни ‘детски’ цветове, паста за зъби с вкус на дъвка, или пък сапунчета за къпане с формата на анимационни герои. Тези продукти ще бъдат използвани много по-охотно от малките палавници, без да е нужно да ги молите отново и отново за най-простото нещо.

Вашият коментар