Калолечението – ЗА И ПРОТИВ

teuco_minipool
В прегръдката на МИНИБАСЕЙНА
24.06.2011
solar4
Слънчевата вода е най-евтина
24.06.2011
kal

Да се върнем в детството и да си признаем с усмивка: кой е най-щурият спомен за свобода? Не е ли онзи момент, в който след порен дъжд излизахме навън и нагазвахме до колене в чудесната, лепкава кал. Тя гальовно полевпаше по цялото тяло – даже и по косата. И на вид много приличаше на шоколад. Някои дори са я опитвали. Не е вкусна. Затова пък е много полезна!

Същият възторг от детството може да изпита и сега всеки, решил да пробва модната процедура „фанготерапия”. Или, казано по-простичко – лечение с кал.

Съвременното калолечение обединява няколко модни спа-направления:
Пелоидотерапия (от лат. pelos – кал, глина). При нея се използва като суровина морска кал или пък кал от сладководни водоеми – блатни отлагания, торфови находища, глина. Терминът пелоидотерапия често се употреблява и като синоним на калолечението.
Алготерапия – лечебната смес тук се приготвя от морска кал и водорасли от сладководни водоеми.
Фанготерапия – това е VIP-процедура, защото суровината е много специална, фанго или кал с вулканичен произход. Добавя се и специален вулканичен прах. Фангото съдържа соли, природни хормони, ферменти и други биологично активни вещества.

Приложни магии
Най-важното свойство на калта е, че се маже. Когато терапията включва намазване на цялото тяло с кал – значи сте подложени на процедурата „обвиване”. Когато лечебната смес се нанася на отделни участъци по тялото – това са апликации. Лежите и се чувствате като покрити с глазура. Понякога глазурата пари: за да се засили целебният ефект калта се загрява до 42-44 градуса, тъй като тя притежава и свойството дълго да задържа и отдава топлина. Но, в повечето случаи за да се отворят порите и пропуснат целебните вещества, калта се затопля до 37-38 градуса. Така процедурата е по-комфортна.

Тя лекува…
С кал се лекуват много заболявания. Тя е легендарно средство за облекчаване и подобряване на различни диагнози на опорно-двигателния апарат – от гръбнака до ставите. Повечето смеси притежават противовъзпалителен ефект и способност да доставят до ставите минерални вещества, които им помагат да се възстановят.


Калта е ценен помощник и в борбата с различни кожни заболявания – акне, алергии, дерматити.
И още: вълшебното й действие се използва при гинекологични проблеми, наднормено тегло, съдови заболявания (особено на краката), цял букет болести в областта уши-нос-гърло, невралгии, цистит, бронхит, холецистит, остеохондроза, псориаз, понижен имунитет, възстановяване след продължително заболяване.

…и разкрасява

Естествено, козметологията също черпи с пълни шепи от калта. Тук се използва свойството на калотерапията да активизира обмяната на веществата, кръвообращението и лимфния обмен. Това подпомага бързото извеждане на токсини, спадането на отоци и повишаването на тонуса на кожата. Обвиванията с лечебна кал „разбиват” дори тежък целулит и притежават мощен лифтинг ефект. Обвиванията на тялото и маските на лицето с кал усилват въздействието на следващите козметични процедури.

Три „За и против”

Както при всяка лечебна процедура, калотерапията си има своите плюсове и минуси. При това едно и също свойство може да бъде както полезно, така и вредно. Зависи от здравословното ви състояние.

1. Достъпност на минералните вещества
Плюс – когато организмът спешно се нуждае от тях: например през пролетта или след възстановяване от тежко заболяване.
Минус – при проблеми с обмяната на веществата, хормонални нарушения,  сърдечно-съдови заболевания. Съществува риск, „страничните” вещества да доведат до усложнения.

2. Способността да активизира обмяната на веществата
Плюс – когато е нужно да се застави тялото бързо да се очисти от шлаки.
Минус – при наличие на проблеми с органите, извеждащи токсините от организма: бъбреци, пикочен мехур, черен дроб. Калотерапията е абсолютно противопоказна при злокачествени заболявания.

3. Способността дълго да задържа топлина
Плюс – когда е необходимо да си „натоплиш кокалите”, да атакуваш целулита, да заставиш организма да заработи по-интензивно.
Минус – при всякакви остри форми на възпалителни заболявания, обострени хронични болести, проблеми със съдовете, а също и при склонност към кръвотечения, при заболявания на кръвта.

автор: Тина Николова

Вашият коментар