Минералната вода в България – общи характеристики

solar4
Слънчевата вода е най-евтина
24.06.2011
banja
Минерална вода в Софийска област
25.06.2011
автор: Евгени Динев
Здравната карта на България изобилства от брой и разнообразие на минерални води. Разработените до днес находища са 240 с общ дебит 31 000 литра в секунда. В страната 70% от минералните води са слабоминерализирани с обща минерализация под 1 г/л, висока температура, дори и над 100 градуса, висока алкална реакция и голям дебит. Присъстват всички видове минерални води – по-слабо и по-силно минерализирани, хидрокарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви, въглекисели, радонови, сулфидни. Всички те активно помагат при лечението на различни заболявания.
Много от българските минерални води са богати на соли на метасилициевата киселина, на флуор и радон. Повечето от водите в Южна България и по Черноморието са с относително високо съдържание на натрий и калий за сметка на калция, което им придава мек и приятен вкус.

Употребата на минерална вода за лечение има характерни показания и противопоказания, затова е задължително курсът да се започне след консултация с лекар балнеолог.

Силициевите минерални води са с минерални соли над 50 мг/л, с висока температура. Съдържат азот, който е 90% от газовия им състав. Лечебният ефект се дължи на метасилициевата киселина, която превръща водата в защитен слой, който обгръща възпалената стомашна лигавица при язва и хроничен гастрит, предпазва от дразнещото действие на храната и така съдейства за пълното лечение. Подходящи са при стомашно-чревни заболявания, зъбен кариес, подобряват смущенията в обмяната на пикочната киселина, забавят атеросклеротичните процеси. Такива са водите в Девня, Сандански, Марикостиново, Кортен, Ягода и др.

Флуорни води – съдържат флуор над 1.5 г/л. Биологично активният елемент флуор действа като стабилизатор на урината, възпрепятства утаяването на минерални соли и образуването на камъни и пясък в бъбреците. Флуорните води са високоефективни при профилактика на зъбен кариес. Имат значение за вкостяването и изграждането на нова костна тъкан, предпазват от остеопороза. Могат да се пият в малки дози за определен брой дни. Не трябва да се приемат като трапезна вода, защото водят до поява на хронична флуороза.

Водите със съдържание на калций или сулфидни елементи лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, препоръчват се при интоксикации на работещи и живеещи в среда с аерозоли на тежки метали.

Сулфидни (серни) нискоминерализирани води – съдържат сероводород. Такива са водите в Кюстендил, Сапарева баня, Благоевград и др. Прилагат се само по предписание на лекар балнеолог.

Радонови води – съдържат до 2 г/л, температура над 30 градуса. Те регулират мастната обмяна и редуцират телесното тегло. Такива са водите в Момин проход, Долна баня, Стрелча, Добринище, Велинград – Чепино, Павел баня, Наречен и др.

Радонът е индеферентен радиоактивен газ без цвят и без мирис. Той се получава при радиоактивното разпадане на радия — отделяйки алфа частица, радият се превръща в радон. При минус 65 °С е течност, а при минус 113 °С замръзва. Разтваря се във водата (слабо), във въздуха (по-добре), в мазнини (най-добре). Склонен е към дифузия, поради което лесно излита от водата, когато над нея има голям обем въздух. Загубата му е толкова по-голяма, колкото е по-голяма повърхността на съприкосновение между водата и въздуха, колкото е по-малка дебелината на слоя вода, по-ниска температурата и по-силно движението на водата (разпръскване). Излъчва изключително само алфа-частици. Периодът му
на полуразпад е 3,825 дни. На практика след 1 месец се разпада напълно. При разпадането си радонът дава кратко живеещи продукти: радий А, В, Си др., които са много активни и тяхното лечебно действие се сумира с това на радона.

Влияние на радона върху организма

Радонът постъпва в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове. Най-добре се поема през кожата във вода с температура до 37 °С.  Отделеният по време на балнеопроцедурата радон във въздуха се вдишва от болния и действа както при инхалация. Престояване около 40 минути в помещението за инхалация е равносилно на 1 баня. При бързо пиене на радонова вода на големи порции газът се отделя по-бързо от организма, поради което водата трябва да се пие бавно и на глътки. Приетият чрез пиене радон се задържа най-дълго и се отделя чрез белите дробове след 2-3 часа.  Радонът се задържа по-дълго в организма при пиене на минерална вода в условия на покой или след хранене. Освен през белите дробове малка част от газа се отделя и чрез урината, изпражненията, потта и слюнката.

Лечебните свойства на радона са многобройни. Той действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане, усилва пикочоотделянето, обменните процеси и дейността на клетките. Има местно противовъзпалително й подпомагащо зарастването на раните действие. Приема се, че радонът в умерени дози регулира и укрепва жизнените процеси, като усилва дейността на тъканите и клетките чрез благоприятно повлияване на нервната система.

Върху централната нервна система той има изразено обезболяващо и успокояващо действие. След радоново лечение се наблюдават изменения в електрическата активност на мозъка с тенденция към подобрение или пълно изчезване на болестните изменения. Радоновите вани засилват оздравителния процес на увредената нервна тъкан. След радоново лечение се нормализират вегетативните нервни реакции.

Йодно-бромните води са ефективни при понижена функция на щитовидната жлеза. Въглекиселите води укрепват сърдечносъдовата система. Магнезиевите води се прилагат при неврози и стресови състояния и са особено ефективни при процедури за регулиране на теглото.

Богатите на желязо и арсен води се препоръчват при анемии. Водите с метасилициева киселина имат силен антиейдж ефект.

Слабоминерализираните и хидрокарбонатно-сулфатните води нормализират дейността на храносмилателните и отделителните органи, полезни са и при заболявания на дихателната система.


Вашият коментар