Минерална вода в Белчин

Lucky_bansko
През юли в Банско с уикенд на промоция
26.06.2011
Flora
Хотел Флора, Боровец
26.06.2011

Ринг за кърпа Цена: 104 лв. в бяло 216 лв. в цвят

Село Белчин е разположено в долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина. Намира се на 15 км. от Самоков и 50 км. от София. Климатът през зимата е мек, а през лятото — хладен. Въздухът е чист, а природата е прекрасна и девствена. В района има термални води — 41 градуса, с доказани лечебни и профилактични въздействия върху опорно-двигателна система и кожните дерматити.Районът на село Белчин се отличава с потенциал от термални води. Температурата на извиране на водата е 40-41° C и се характеризира с мек и приятен вкус. Минералните извори в Белчин бани са каптирани през 1932г., а първите изследвания на минералната вода датират от 1903г.

Термалните води в Белчин имат ниско съдържание на разтворени вещества (около 300 mg/l), бикарбонатно-сулфатно-натриев състав (HCO3-SO4-Na), повишено съдържание на флуор (около 5 mg/l ) и силиций, високо pH (около 9.7) и изразени редукционни свойства.

Балнеологични изследвания и оценки доказват лечебни и профилактични ефекти и въздействия на геотермалните води при заболявания на органите на движението (от възпалително, травматично и неврогенно естество), както и на женските полови органи и кожата.

Установено е, че промивни (иригационни) процедури и манипулации могат да имат оздравителен ефект при възпалителни заболявания и процеси в гърлото, устната кухина, носа, синусите, ушите, правото черво и гинеталите.

Дозирани питейни процедури и програми се препоръчват при заболявания и дискомфорт в храносмилателната, пикочно-половата и метаболитната система, както и за общо прочистване (саниране) на организма.

Повишеното съдържание на флуор на термалните води в Белчин може да се има предвид в профилактични програми срещу зъбен кариес и остеопороза. Високата алкалност на водата в съчетание с пелоидни (калолечебни) вещества открива простор и за балнеокозметиката.

„Минералният плажен комплекс ”Белчин бани”“

профилакториум Белчин баня

1 Comment

  1. […] на Фирма ,,Триком–В” в края на 2012 година в село Белчин, община Самоков, с капацитет от 1000 еквивалент жители […]

Вашият коментар