Минерална вода Михалково

havliinik1
Минерална вода Меричлери
25.06.2011
Минералната вода на Кюстендил
25.06.2011
wc chetka

Хидротермалният източник се намира до едноименното селище, разположено в средно-южната част на Южна България, на 70 км югозападно от гр. Пловдив, сред богато озеленена местност в планината Западни Родопи, на 750 км надморска височина.

Това е най-силноминерализираната въглекисела вода у нас.

Използват се три извора. Те са с температура от 28 градуса (Сондажният извор) до 16 градуса (Малкият извор), с високо обща минерализация. Малкият извор е с най-силно въглекисела вода – 1940 мг/л. Водата е бистра, без цвят и мирис. Препоръчва се при стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците, затлъстяване.

Минералната вода Михалково се характеризира главно като естествено газирана, хипертермална, въглекисела, хидрокарбонатно-натриево-калциева, силициева и леко флуорна, с леко кисела реакция и значителна твърдост, но бистра, безцветна и с приятни питейно-вкусови качества, както и със значителен дебит.

Индикации за питейно лечение и профилактика

1. Заболявания на храносмилателния тракт

* хронични гастрити дуоденити и колити с намалена киселинност на стомашния сок
* хронични панкреатити

2. Заболявания на обмяната на веществата

* затлъстяване
* захарен диабет
* фосфатна диатеза

3. Бъбречно-урологични заболявания

* хронични пиелонефрити
* нефролитиаза с алкална реакция на урината

4. Хронични интоксикации с тежки метали (главно олово, но също живак, бисмут и др.) от професионално и от екологично-битово естество

5. За широко използване като трапезни води и бутилирани безалкохолни напитки

Пациентите с посочените заболявания и при използването им като трапезни води могат да разчитат и на известно благоприятно повлияване на:

  • евентуално съществуваща възрастова остеопороза и за предпазване от нея


  • усилване резистентността на организма спрямо рискови радиоактивни облъчвания от професионално и от екологично-битов характер (ефекта на флуора в мин. вода)


  • противодействие на процесите на преждевременно остаряване (антигеронтологичен ефект на метасилициевата киселина в минералната вода)

Вашият коментар