Себастиян Кнайп – Учителя

CRW_7677-R
Лежанка до ваната
23.06.2011
Delaem_remont1 copy
Монтаж на тоалетната чиния – важни правила
24.06.2011
kneipp_a

Хората от векове са трупали знания и умения да извличат от природата най-ценното за себе си. Природата винаги е била най-непосредственият извор на лечение, удоволствие и отмора. Билките, дълбоката пречистваща сила на водата, горещата пара, пясъкът, глината, уханни треви и дървесина, плодовете, семената, камъните – в течение на няколко хилядолетия и в различни географски ширини се е натрупало огромно познание за силата на материалния свят, което въпреки различията винаги е изхождало от фундаменталната идея, че човек е жива, пулсираща част от природата и като такава може да бъде в пълна хармония с нея.Една съществена част от това богатство е достигнало до нас и макар и във видоизменена форма, без ореола на обожествяването на природното, без магичното и тайнството на жреческите ритуали знанията за силата на калта, водата и камъка са залегнали в основата на много съвременни теории, практики и цели научни дисциплини.

Ала за да се случи това за съвременния свят, са били необходими ясната мисъл и прецизността на един всеотдаен германец.
Себастиян Кнайп е бил уникална личност за своето време – истински лечител, задълбочен теоретик и създател на цялостна система за хармоничен и пълноценен живот. Той вярва напълно в мощната сила на водата, създава множество лечебни продукти, разработва програми за лечение с вода, с което поставя основите на балнолечението въобще. Но най-важното – концепцията му за хармоничен живот, включваща човека, навиците, му, храната и околната среда, се издига от поредица съвети и рецепти до цялостно разработена система. Сърцевината на неговата философия става разбирането, че човекът е неделима част от природата и „всичко, което ни е необходимо, за да сме здрави, ни е щедро предоставено от природата”.
Кнайп, свещеникът от малко германско градче, е живял през далечния XIX в., когато идеите за здравословен живот не са били особено актуални.

Големият прелом в живота му настъпва, когато на 28 години се разболява от туберкулоза – напълно нелечима за онзи век. Тогава му попада книга от лекаря Йохан Хан за лечебната сила на водата. И през студеното утро на 16 ноември 1849 г. Себастиян Кнайп се потапя в ледените води на Дунава, брои до три и после бяга с всички сили до вкъщи. Процедурата го кара да се чувства така добре, че той я повтаря и повтаря, докато в края на краищата успява да се отскубне напълно от болестта. Това заляга в основата на неговата идея за лечение с вода – първо загряване на тялото чрез напрежение, после рязко и кратко потапяне в студена вода, после отново силно напрежение с цел затопляне.


През следващите няколко години Кнайп се прочува, започва да работи с пациенти, прави безброй собствени наблюдения, разширява и подобрява теориите си. Работи всеотдайно и напълно безплатно, предимно с бедни хора, които не могат да си позволят скъпо лечение, или най-често безнадеждно болни. И постига истински успехи, които му спечелват слава… и неизменната завист и отрицание от страна на лекарското съсловие. Изправят го дори пред съд, където трябва да се защитава и да обяснява необичайните си методи на лечение. Делото обаче придобива неочакван обрат, когато самият съдия, страдащ дълго време от болезнен ревматизъм, почва да следва методите на подсъдимия и започва да чувства подобрение.
Следват години на упорит труд. Кнайп се занимава, изследва и описва дори такива теми като отглеждането на пчели и добиването на мед, селско стопанство и овощарство.


Но несъмнено най-голямо значение придобиват все по-изчистените му и последователни концепции за лечението с вода и билки. Първата му книга – „Моето лечение с вода”, има тотален успех и вместо да намали непрекъснатия поток от хора, които се струпвали в манастира му, каквато била неговата идея, го увеличава. Случва се на ден да приема до 150 посетители. Работи с други билкари и лекари, с които разработват рецепти за билкови балсами и мехлеми, фармацевтични и козметични продукти. Издава още няколко изключително успешни книги, разширява теорията си – не само за лечение на болни хора, но цялостна система от правила за хармоничен, природосъобразен живот – прости, ясни и лесни правила, които еднакво укрепват както тялото, така и духа.
Пътува много и в чужбина, изнася беседи и лекции. Папа Лео XIII  го прави камерхер наред с титлата монсиньор.
Когато умира на 76 години, през 1897 г., Себастиян Кнайп е третата най-известна  личност в родината си след Кайзер Вилхем II и Бисмарк.

Основните елементи, върху които изгражда учението си за хармоничния живот, са водата, билките, умереното хранене и движението.

Водата
„За мен, ако съществува истинско лечение, това е водата.” Водата е истинската панацея в учението на Кнайп, най-силното и най-чистото средство в природата. Основното й действие е за засилване имунитета на тялото най-вече чрез редуване на топли и студени душове. Резките промени на температурата целят да засилят кръвообращението, което води до цялостно засилване на обмяната на веществата в организма. Кнайп разработва повече от 120 различни приложения на водата – във вана, с душове, гимнастика във вода, хидромасаж и пр.

Билките
Познанието за лечебната сила на тревите и билките има древни корени и в практиката си Кнайп изцяло се уповава на традицията, като с типично немско усърдие и всеотдайност събира множество стари народни рецепти за лечение, подобрява ги и разработва нови.

Балансирано хранене
Умереното хранене е другият крайъгълен камък във философията на Кнайп за здравословен и пълноценен живот. Най-важното е, че той изрично подчертава, че в никакъв случай не става въпрос за диети и план за хранене. Защото да се храниш по Кнайп, означава най-вече да се храниш съзнателно. Не аскетично, не ограничено, а съзнателно – с пълно осъзнаване на тялото и навиците му и най-вече с удоволствие от храната.
Храната трябва да бъде максимално просто приготвена, т.е. с по-малко мазнини и допълнителни сосове и запръжки. Много плодове и зеленчуци, минимално количество мазнини, повече зърнени храни и много вода и чай за пиене.
Звучи познато, нали? Съчетано с умерено спортуване и обръщане към душевната страна на живота, теорията на Кнайп днес е напълно актуална именно с търсенето си на пълна хармония между човека и средата му.

Днес името Кнайп носи една от най-големите марки за натурални продукти в света. Марката „Кнайп” е гаранция за изключително качество и напълно оригинални рецепти и решения за множество проблеми – както лечебни, така и двигателни, козметични и др.
А усърдието и вярата в силата на природата на този свещеник от Бавария поставят началото на истинска богата традиция в природолечението.


автор: Светослава Петкова

Вашият коментар