Хромотерапия – основни хроматични цветове

hromotherapy1
Хромотерапия вкъщи
18.06.2011
slunce
Общините ще дават на концесия минералните извори
19.06.2011
chromo_4akri

Хромотерапията работи със седем основни хроматични цветове от спектъра . Смята се, че всяка чакра излъчва и приема енергия чрез един от тях.

Лилаво (виолетово). Чакра корона. Намира се непосредствено над главата. Символизира връзката с Божественото както и с истинското ни Аз.

Лилавото носи покой и омиротвореност. Използва се при третиране на нервни и емоционални смущения, артрит, изострени форми на дихателни инфекции, дерматити, безсъние. Енергийният недостиг на лилаво показва неразвита духовност и прекалено еднозначно отношение към света. Балансът на лилаво е белег за силна интуиция и висока степен на духовно израстване и себеизразяване. Излишъкът на виолетово  показва липса на житейска прагматичност и витаене в облаците.

Жълтото и златистото са цветовете, които хармонизират работата на тази чакра.
Използвайте лилавото в стаите за медитация.

Тъмносиньо (индиго). Чакра трето око. Намира се между веждите.

Индиго представлява комбинация между червено и синьо като съчетава техните доминиращи свойства. Цветът индиго акумулира енергия като същевременно успокоява и охлажда. С негова помощ се намалява кръвотечението, лекува се слънчево изгаряне, главоболие, високо кръвно налягане. Има силно изразено седативно действие. Влияе върху работата на очите, ушите, носа. Недостигът на индиго показва свръхлогичност и липса на омекотяващо действие на емоциите и чувствата. Балансът на индиго се наблюдава при хора, които обичат тишината и дълбоко се привързват. Излишъкът на индиго показва лесна ранимост и склонност към депресии.

Балансираща роля имат оранжевото и радостните емоции.
Изполвайте индиго в стаите за почивка.

Синьо (светлосиньо, тюркоаз). Чакра на гърлото

Това е центърът на комуникацията и вербалното изразяване.  Засилва обективната оценка.

Цветът тюркоаз и неговите нежно сини вибрации имат успокояващо и релаксиращо въздействие, което ги прави подходящи за стаи на хиперактивни деца. Използва се при лечение на екзема, псориазис, облекчава мускулните болки.
Използвайте синьо в банята и на местата, където искате да отдъхнете след работен ден. Този цвят понижава температурата, стаите, боядисани в синьо, изглеждат по-хладни. Използвайте светлосиньото (цветът на небето) в стаите за лечение.

Излишъкът на синьо може да доведе до емоционална студенина. Червеният цвят и силната слънчева светлина балансират работата на тази чакра.

Зелено. Чакра на сърцето.

Зелената енергия внася хармония и баланс в цялостното ни съществуване.
Носете зелено, когато искате да се освободите от изживяна травма и да балансирате емоциите си. Използвайте зелено в дневната, за да заздравите отношенията в семейството. Съзерцаването на зелената природа подобрява зрението. Зелено се използва при лечение на стомашни проблеми и язва, висока температура, астма, бронхит. Ако изпитвате недостиг на зелена енергия, вероятно страдате от нерешителност и ниско себеуважение. Хората със зелен баланс живеят в хармония с природата и другите и съчетават в себе си земната радост от живота и умението да откриваш същността на нещата. Прекаленото количество на зелено е белег за блокиране и затормозяване.
Розовото и бледолилавото коригират излишъка на зелено.Жълто. Чакра на слънчевия сплит.
Мястото около пъпа.
Вибрациите на жълтото се свързват с егото на интелекта ни. Този цвят стимулира отделителната и лимфната системи, спомага за елиминирането на токсините. Управлява работата на стомаха и черния дроб. Жълтото ни помага да изразим желанията си и да преследваме целите си по един позитивен начин. Когато се обличаме в жълто, ние засилваме себеизявата и себеуважението си.
Използвайте жълто в стаите за учене, защото то повишава концентрацията. Ако имате нужда от жълта енергия, вероятно обръщате голямо внимание на ума си и пренебрегвате тялото си чрез обездвижен начин на живот. Сигнали за излишък на жълто са проблеми като задържане на течности, лошо храносмилане, слуз и алергии. Хората с добър приток на жълта енергия са емоционално стабилни и имат чиста кожа.

Лилавият цвят балансира жълтото.

Оранжево. Сакрална чакра. Намира се ниско на корема, близо до половите органи.

Оранжевото се асоциира с просперитета и енергията на живота. Оранжевата енергия е съставена от червена и жълта светлина. Червеното осигурява физическа активност, жълтото стимулира ума. Смята се, че стимулира лактацията след раждане. Оранжевото е силен антидепресант и имуностимулатор. Използвайте оранжево в помещения, в които искате да повишите работоспособността и творческия заряд. Излишъкът му води до капсулиране на стари обиди и прекалена горделивост.
Балансиращо въздействие върху оранжевото оказва цветът индиго. С негова помощ ще успеете да разсеете енергийните си блокади.

Червено. Коренна чакра. Намира се в основата на гръбначния стълб, в областта на гениталиите.
Червеният цвят символизира лидерството, сексуалността и силата. Асоциира се с огъня, жегата и гнева. Червеното се използва при лечение на ниско кръвно налягане, ревматизъм, анемия.
Ако се обличате през зимата в червено, ще ви е по-топло. Използвайте червеното в помещения, в които искате да повишите активността. Не е задължително всички стени да са червени. Може само една да е в този цвят. Коридорите също е хубаво да са червени. Така цветът няма да позволява събирането на застояла енергия.
Ако имате ресторант добре е да знаете, че червеното стимулира апетита. Червените акценти в спалнята ще разпалят страстта и ще увеличат сексуалното желание. Ако сте нерешителни, колебливи и недовеждате нещата до край, вероятно при вас преобладава синята енергия.
Излишъкът на червена енергия се свързва с високо кръвно налягане, проблеми със сърцето и гняв.
Светлосиньото и тюркоазеното редуцират вредния превес на червеното.

източник: „SPA ритуали у дома“, Вивиан Бъртън

Вашият коментар