Рока България с поредно отличие за зелена компания

Трагедията на Волга: потъналият кораб „Булгария”
11.07.2011
Кателиеви – 90
12.07.2011
Certificate-Greenest Companies in BG 2010

Рока България АД получи поредно отличие за зелена компания. Петчленно международно жури отличи компанията с второ място в категория Индустрия и производствен сектор на първия национален конкурс „Най-зелените компании в България 2010“.


Целта на конкурса бе да се наградят предприятия от различни бизнес области за постиженията им в сферата на устойчивото развитие през изминалата година. Той бе организиран от b2b Media със съдействието на Министерство на околната среда и водите, Български център за зелена икономика и други партньори. В него взеха участие близо 300 български фирми, 30 бяха общо номинираните за награди в десет категории.Журито определи Аурубис България за най-зелена компания в категорията, следвана от Рока България.

Основните критерии, по които се оценяваха кандидатите за отличието Най-зелена компания за 2010 г., включваха устойчиви политики; устойчиви инициативи; серти-фикати, удостоверяващи усилията за екологична отговорност и устойчиви политики; инвестиции в зелени инициативи през 2010 година; популяризиране на зелените усилия вътре в компанията; връзка между думи и дела.

Това е поредното признание за устойчиви решения в бизнеса, което Рока България получава. През 2009 г., тя бе обявена за Социално отговорна компания на годината, в най-трудната и отговорна категория за социална отговорност към околната среда, на престижния конкурс на в.Пари.

От основаването си  у нас, през 1999 год., Рока България инвестира в обновяване на производствените мощности в завода за санитарен порцелан, в гр.Каспичан. Всички мерки са в изпълнение на зелената политика на мултинационалната компания Roca. Като глобален лидер в обзавеждането за баня, Roca e поела ангажимент за опазване на околната среда и обръща сериозно внимание на пестенето на вода и енергия във всички процеси и продукти.

Пример за това е програмата Zero Waste (Нулев отпадък).


Тя включва целенасочена политика по управлението на енергията и повторното използване на отпадъците от всички производствени процеси във всички производствени звена на компанията по света, включително България. Рока България вече е въвела система за управление на качеството по международните стандарти ISO 9001:2008 и система за управление на околната среда по ISO 14001:2004, за което има съответните сертификати.
Технологичното съвършенство също е фактор в позицията на Roca като световен лидер в сферата на обзавеждането за баня.

Така, компанията се счита за най-големият мениджър на вода.

С почти стогодишния си опит и солидна научно-изследователска база, Roca разработва за своите продукти нови технологии в подкрепа на околната среда, като вградени редуктори на дебита, тоалетни казанчета с по-малък капацитет, уникални иновационни решения в смесителните батерии и други. За някои от тях, тя печели редица значими международни награди. Пример е новаторската концепция W+W, умивалник и тоалетна в един продукт. Благодарение на технологията за повторно използване на водата, W+W намалява потреблението й до 50%. От първото представяне на пазара през 2009 г., до сега,  Roca e получила за W+W седем различни награди за екологичност и устойчивост.

Освен в продуктите и производствения процес, Roca разширява своята отговорност за опазването на околната среда по отношение на потребителите и широката общественост, като работи за повишаване на осведомеността за проблемите свързани с водата, най-ценния природен ресурс на планетата, както и за тяхното решаване. С тази цел, през 2010 г. , компанията инициира създаването на международна фондация, наречена We Are Water (Ние сме вода). Фондацията вече подкрепя проекти, свързани с достъпа до чисти водни ресурси в някои от най-засегнатите от този проблем райони на планетата и работи по глобални информационни кампании. В България, тя подкрепя различни събития с екологична насоченост (лекции, прожекции, изложби и др.), а от началото на 2011 г. има собствена половинчасова рубрика в радиоефир, в рамките на съвместния проект на Рока България и Дарик радио, наречен Roca радио.

Дългосрочната стратегия на група Roca и Рока България за устойчиво развитие; продуктите на компанията, които позволяват на милиони потребители по цял свят да пестят вода и енергия всеки ден; внедрената система за мониторинг и опазване на околната среда във фабриката на компанията; програмата за производство без отпадъци; комуникационните кампании и еко-тематиката в Рока радио, както и подкрепата на различни еко-инициативи, сред които Гората на Рока и активното участието на всички служители в разделното събиране на отпадъците във фабриката и офисите, заслужено превръщат Рока България в лидер сред компаниите с активна екологична политика.  

Като лидер, компанията поема инициативата да разширява и споделя своите зелени бизнес практики, така, че все повече фирми в България да приемат и преминат към устойчив бизнес. Рока България е една от първите компании, които подкрепиха и се включиха в инициирания от списание Мениджър и Globul, през 2010г., Зелен кръг.

При участието си в третия панел на форума, изпълнителният директор на Рока България, Серхио Кастро заяви: „Ние, Рока България, искаме да споделим нашите постижения в рециклирането на отпадъчните продукти и намаляване разхода на ресурси в производствения процес, което води и до намаляване на въглеродните емисии, и съхраняване на природата. Искаме да убедим повече компании, че разходите за създаване на  устойчив бизнес водят до намаляване и оптимизиране на производствените разходи, което води до повишаване на крайния финансов резултат и печалби. Всъщност, тези направени разходи са една добра инвестиция в дългосрочен проспериращ бизнес и за по-доброто бъдеще на планетата”.

Вашият коментар