Антигравитационна йога

Cocoa31
Cocoa Island Resort – приказният лукс на Малдивите
18.08.2011
oceanic-cleaning-system_1_40975
Робот – медуза ще чисти Световния океан
18.08.2011
yoga


В Европа вече няколко години добива популярност нов вид фитнес-програма – антигравитационна йога. Принципно новата разновидност на йога си има и автор – американският гимнастик Кристофър  Гарисън. В основата на неговата иновационна система са йога-упражнения, но изпълнявани с главата надолу.


1.    Методът се основава на принципа, че асаните от йога се изпълняват във висящо положение, когато тялото е окачено над земята. Това се постига с помощта на специални хамаци, окачени на тавана.


2.    Според създателя на новия метод, бродуейският гимнастик и танцьор Кристофър Гарисън, това необичайно положение на тялото помага за отпускане на напрежението и за разтягане от петите до врата.

3.    Според привържениците на антигравитационната йога, хората, които изпълняват асани над земята, се справят много по-лесно с упражненията, отколкото, ако ги правят в традиционното положение на тялото.


4.    Според изследванията, когато тялото е надолу с главата, у човек автоматично се задвижват процесите за самообновяване.


5.    Авторите на новата система са убедени, че антигравитационната йога помага за ефективния баланс на цялото тяло и е в състояние да разреши множество здравословни проблеми, в това число и психически.


6.    Антигравитационната йога е изключително удобна за хора с травми на крайниците или с намалени двигателни способности.

7.    Урокът започва със загрявка и влизане в специалния хамак. Тялото внимателно се настройва за движенията, които могат да се извършат в него и тялото се подготвя за нестандартния баланс. В средата на програмата има серия от интензивни и по-сложни движения – пози от йога, съчетаващи динамика, гъвкавост и сила. В края на урока дишането се възстановява и мускулатурата се успокоява с упражнения за релакс. Специалните асани за релаксация и медитация позволяват на ученика да напусне залата отпочинал и зареден с положителна енергия.


8.    Добре е да се знае, че упражненията по антигравитационна йога не могат да се изпълняват в домашни условия. Нужни са специално еластично платно за хамака и наставленията на опитен инструктор, който вече познава до съвършенство упражненията на въздушната йога.

Източник: bigpicture.ru

Вашият коментар