Франческо Лукезе (Francesco Lucchese), дизайнер

CRW_5226-RR
Басейн и джакузи в двора на градската къща
13.08.2011
Патриция Уркиола, архитект и дизайнер
Патриция Уркиола
13.08.2011
Francesko_valnaАко сте били в софийския City Center, със сигурност сте обърнали внимание на фоайето и коридорите пред кинозалите. Внушителният дизайн на столичния Cineplex е първият мащабен проект за България на световноизвестния дизайнер Франческо Лукезе.  Характерният му авторски почерк, който безпардонно провокира със смели комбинации от светлини, цветове и гъвкава геометрия, явно силно допада на родния вкус, доказателство за което е фактът, че малко след най-новото столично кино авторът поема още една грандиозна софийска поръчка – интериорния дизайн на новия седеметажен хотел на бул. „Витоша” – Les Fleures.

Франческо Лукезе е роден близо до италианския град Месина през 1960 г. Образованието си завършва в Политехническия университет в Милано през 1985 г. Още същата година печели и първия си голям приз – награда за проект на сгъваем стол, представен на международен конкурс за обществени места за сядане, организиран от групата Busnelli. От 1989 г. работи като консултант и дизайнер за различни компании като Inda и Veka, Candle и Contact. Преподава индустриален дизайн в Милано, гост-лектор е в Академията на Брера, в училището за международна мода в Милано.
Името на Франческо Лукезе става особено популярно с авторските му проекти за компании в различни области на интериора – мебелите, осветлението, банята.  Моделите му са част от колекциите на марки като Cappellini, Porada, Regia, Egoluce, Venini, Foscarini, Fabbian, Berloni Bagno, Colombo Design. Дизайнерските му търсения до голяма степен се концентрират върху ефектите с цвят и светлина и влиянието им върху психофизическото състояние на човека.


Според Лукезе цветът може да се превърне в материя и да провокира сетивата. Светлината от своя страна също може да бъде уловена, да се затвори в прозрачен обем, да стане осезаема и чувствена. Особено значение отдава дизайнерът на водата с нейното велико свойство – прозрачността. Водата има способността да отразява обемите и да пропуска цветовете и светлините.  Така тя превръща прозрачността в материя, която става част от интериора и въздейства по специфичен, с нищо не сравним отразителен начин. Тази характеристика на водата индиректно допълва едно друго убеждение на твореца – необходимостта от ритъм.

Според него обектите трябва да се повтарят. Повторението е ритъм, а ритъмът е хармония. Хармонията е балансиране между пълното и празното.

Дизайнерското студио Ldesign, чийто основател е самият Франческо Лукезе, в най-голяма степен се стреми творчески да доразвива и реализира идеите на дизайнера за светлината, цветовете и водата.


www.francescolucchese.com

Вашият коментар