Les Fleures – един бутиков хотел в центъра на София

Патриция Уркиола, архитект и дизайнер
Патриция Уркиола
13.08.2011
carrara-marble-washbasin-pipa-antonio-lupi-1
Мивките от монолитен блок от мрамор Carrara на Antonio Lupi Design
14.08.2011
Les_Fleures30


Les Fleures („Цветята”) – така се нарича най-атрактивният бутиков хотел в София.


Разположен е на най-оживения столичен булевард – „Витоша”, като площта му е разгърната на височина между 7 етажа.

Дизайнът на цялата сграда, включително фасадата, общите зони и интериорът на стаите, е дело на Франческо Лукезе. По идея на автора всички стаи и апартаменти в хотела са различни и уникални – както със зонирането на пространството в тях, така и с конкретното интериорно решение. Обща е единствено метафората – цвете.


Всяка стая си има свой цветен символ – мак, лавандула, лале, слънчоглед, орхидея. Той посреща госта от входната врата и го омайва с багри, светлинни ефекти и оригинално зониране на кътовете в пространството.

Има и още едно общо нещо в интериорите – шокиращата визия на банята.


Всички бани са просторни, модерно обзаведени, облицовани с мозайка, която изобразява цветния символ на помещението, и… се виждат от спалнята. Да, при най-атрактивните помещения границата между спалня и баня не е от плътна стена, а от овална прозрачна душ-кабина.

Стаята на лавандулата е решена в нежни сини нюанси, които избледняват до бяло. Едни от акцентите в банския декор са прозрачната овална душ-кабина, модел от колекция за  Bmood, смесителите и душът, част от колекции за A+Design , всички те с автор Франческо Лукезе.


Банята на лалето е решена в драматичния контраст между тъмносиньо и кървавочервено. В случая чувството за баланс и ритъм се постига с редуването на белите кръгли корита на мивките и вкопаната хидромасажна вана. Особена дълбочина на пространството се създава от вълнообразните стени, покрити с артистична цветна мозайка.Слънчево жълто диктува настроението в банята на стая „Орхидея”.

Пространството тук не е голямо, но в него прецизно са разположени душ-кабина от колекция на Bmood, комплект WC и биде на Hatria, дълъг плот с двоен умивалник и екстравагантната лира Tubone от колекция на Antrax.

Банята с лалетата. Облицовката й в жълто и черно е сред най-впечатляващите в хотела. Специално място при зонирането й е отделено за душа, модел за A+Design.снимки: Асен Балабанов

Вашият коментар