ЛАМБЕРТО РОСИ: „Фабриките се включиха в Cersaie2011, просто за да участват. Дизайнът и иновациите генерално отсъстваха.”

Penka_S
АРХ. ПЕНКА СТАНЧЕВА: „Надявам се имитациите на дърво и мрамор в керамиката да не „залеят” банята”
03.10.2011
Vera_4
Цветя и рози в новата колекция керамични плочки за стена на Fap ceramiche
05.10.2011
Lamberto1_e

Ламберто Роси е търговски представител за България на някои от водещите  италиански производители на гранитогрес, керамика и оборудване за баня като:
Graniti Fiandre, Cerdomus, FAP Ceramiche, Mapei, Trend, Albatros, Zazeri,Cerasan, ArtCeram, ArteLinea


– Вие сте от търговските представители, които всяка година посещават Cersaie, Болоня, най-голямото европейско изложение в сектора на банята и керамичната индустрия.  Как оценявате Cersaie 2011 – по-силно или по-слабо беше то в сравнение с предходните издания на панаира?

– Беше по-конкретно. Панаирът беше посетен от видимо по-малко хора и това се дължи на кризата, разбира се. В момента търговците в международен мащаб не търсят нови компании. Те дойдоха на изложението само, за да посетят дългогодишните си партньори, да разгледат новите им модели или да договорят нови условия.  Според мен паркингите на панаира бяха празни точно, защото хората идваха само за два-три дни.

–    С годините Cersaie се наложи като безспорен диктатор по отношение на дизайна в банята. Успя ли, според Вас, Cersaie 2011 да представи нови тенденции в областта на дизайна и технологиите в сектора на керамиката?

– Дизайнът и иновациите тази година генерално отсъстваха. Огромната част от фабриките се включиха в Cersaie 2011 просто, за да присъстват. Щандовете като цяло представяха стари колекции от преди една и дори преди две години. Някои модели просто се предлагаха в нови цветове или размери.

MAXIMUM, Graniti Fiandre

–    Вие сте представител на едни от най-силните италиански фабрики в сектора на банята и облицовъчните материали, повечето от които са пионери в областта на дизайна и технологиите. Представете ни някои от новостите, които според Вас ще се възприемат от целия сектор и вероятно ще се превърнат популярен пазарен продукт?

–    Държа да започна с Ganiti Fiandre, италианската фабрика, която е един от пионерите в техническите иновации, свързани с гранитогреса, станала особено популярна с перфектните си имитации на мрамор и гранит. Ganiti Fiandre представи гранитогрес с нов размер – 3х1.5метра, който е с варианти на дебелина 3 и 6 мм. До този момент много европейски фабрики стартираха производството на гигантските плочи гранитогрес. Виждам, че дори турският производител Kalebodur вече произвежда в този формат. Това само означава, че пазарът вече го е приел като алтернативна облицовка и изборът му най-вече зависи от цената. Но и от характеристиките на плочата. След поредица от изследвания в Ganiti Fiandre са установили, че новият архитектурен модул за офиси и жилищни сгради предполага оптимален размер на плочата 3х1.5м. Ето защо от тази година те инвестираха в производството точно на този формат. Вариантът в дебелината се предлага, защото плочите-гиганти тънки 3 мм все още не се препоръчват за под. Рискът обаче е минимизиран с дебелината от 6 мм.

Важно е да отлича и една неочаквана за мен иновация от Dado Ceramica. Те за първи път показаха гранитогрес лапато (с гланц), но с двойно защитено течно доостъкляване на повърхностния слой, който буквално херметизира всички пори на плочката. Тази гладка като стъкло плочка е с характеристики за антибактериалност, R11 – най-висок клас срещу подхлъзване и Р5 на износоустойчивост (Р6 е най-високият клас на износоустойчивост). Такава комбинация между лапато, анти-слийп и износоустойчивост досега не беше  произвеждана.

Vera, Fap Ceramiche

Fap Ceramiche показаха също нова плочка с размери 25х45см, монтирана и фугирана като стъклокерамика и на много добра цена. Заслужава да се отличи и новата колекция  Vera, която е изключително красива.

–    Има ли новости в оборудването за баня – вани, смесители, мивки, душ-кабини, които си заслужава да се отличат?–    При смесителите няма нищо ново. Нито като технически характеристики, нито като дизайн, факт. При ваните категорично настъпва акрилният камък. Колекцията вани на Albatros   например изцяло вече е изработена от изкуствен камък.


Въпросите зададе Антоанета Салфидж

Вашият коментар