Японската чайна градина в Сан-Франциско

Lissoni9
Дизайнерски смесители и душове за баня от Fantini и Boffi
07.10.2011
oi
Вана с морска сол – идеална за настинка и релакс
08.10.2011
japan_chaina1

Сан-Франциско е голям американски град и като много други такива съчетава в себе си много различни контрасти. В него съжителстват разнородни пластове на безкрайно различни и дори противоречиви култури. Сред тях са и традиционният Чайнатаун, и  Russian Hill, и прочутият Пирс 39 – огромната крайбрежна, и островът Алкатрас с известния затвор и моста „Златната врата”, и едноименният парк и много други.

Представяме ви Golden Gate Park и по-точно малка част от него, която органично се вписва в колорита на този град – Japanese Tea Garden (Японската чайна градина).

Японската чайна градина в Сан-Франциско  е най-старата от японските градини, разположени извън пределите на Япония.

Стоителството й започва през 1894 година и фактически подължава до днес. През всичките тези години градината се е допълвала, видоизменяла, подобрявала се е, осъвършенствала се е.

Японските чайни градини представляват места, в които може да се провежда чайна церемония.  Целта на японската чайна градина е да създаде спокойна и благоразполагаща атмосфера преди началото на чайния ритуал.

Тези градини се състоят от външна и от вътрешна градина и са едни от най-популярните в света.  Външната зона има дървена врата и каменна пътека, която отвеждъ към вътрешната градина.

Гостите влизат през втора врата, в близост до която има воден басейн , който се използва по време на церемонията. Каменна пътечка отвежда във вътрешната градина, в която липсват цъфтящи растения, за да не отвличат вниманието на гостите.  Пътеката води до неголямо здание, в което се провежда същинската чайна церемония.

Както във всяка японска градина и тук се обръща особено внимание на природните елечевнти- камъни, скали, ручеи, дървета.

8.    Всяка точка в градината привлича вниманието с обачование и естествена хармония.

По време на разходката ти се струва, че пътешестваш във вречето и пространството, толкова компактно са разположени тек абсолютно различни природни зони.

Най-голям принос за изграждането на японската чайна градина в Сан-Франциско има Хагивара Макото, виден японски  екстериорен архитект, който е живял близо до градината, вложил е лични средства и се е грижел за терена до своята смърт през 1925 година. Неговите зет, дъщеря и внук продължили делото му.

В пет-акровата градина се намира огромна еклектична колекция от мини-градинки, сгради и експонати, много от които

са с богата история.

През 1942 година наследниците на Хагивара са били принудени да напуснат Сан-Франциско във връзка с масовата депортация на японците. Градината е преименувана от японска в източна. Името официално е възстановено през 1952 година.

През 1953 година Нагао Сакураи създал дзен-градина
В градината има много катерички. Те не се страхуват от хората и бягат по цялата територия.


Малката пагода.


Двете пагоди – малката и пет-етажната.


Традиционна пет-етажна пагода.

Японската градина е място, където искаш да се завърнеш отново.


Източник: списание nighwriter

Вашият коментар