Голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери Jump the Gap грабна проектът In & Out Shower на Михал Варикиевич (Michal Warykiewicz) от Полша

hidrosalud_01
Стихиите вода и светлина в интериор на офис
03.11.2011
lilia_i
Акрилни вани за малката баня
10.11.2011
In&Out_shower-1

Проектите за банята на бъдещето, на единайдесетте финалисти в конкурса ще бъдат представени на 8 ноември, в Експо Баня София, по време на работна среща – уъркшоп на тема „Новата естетика в архитектурата и дизайна”.

Вече известен победителят в четвъртия международен конкурс Jump the Gap. Той бе обявен на официална церемония в новооткритата Roca London Gallery, създадена от Zaha Hadid Architects. Председателят на журито на конкурса, световноизвестният архитект Рон Арад съобщи името на Михал Варикиевич (Michal Warykiewicz) от Полша, автор на проекта In & Out Shower, като победител измежду единайсетте финалисти.

Първото място в надпреварата на 3004 млади дизайнери от 92 държави е и голям шанс за младия дизайнер. Освен парична награда, усилията и таланта му ще бъдат възнаградени и с възможност за реализиране на проекта в производство.

Четвъртото издание на конкурса Jump the Gap, съвместен проект на компанията Roca и Barcelona Design Center, и тази година насочи творческите усилия на младите дизайнери към създаване на иновативни решения за обзавеждане на банята и свързани с това продукти. Проектите бяха най-разнообразни, но като цяло, негласно обединени от общото усещане на всички млади хора за необходимостта от съхранение на природните ресурси и опазване на околната среда. През погледа на талантливите дизайнери, това се оказа възможно по най-различни начини.

На 8 ноември, проектите на единайсетте финалисти в конкурса ще бъдат представени в изложбената зала на Рока България, Експо Баня София, която ще бъде домакин на работна среща на тема „Новата естетика в архитектурата и дизайна”, организирана от портала за строителство и архитектура www.citybuild.bg. Модератори на срещата ще бъдат архитекти с отличени проекти в сферата на екологията, дизайна и устойчивото строителство, като арх. Климент Радоев, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геоздезия с „Проект за градски жилищен комплекс в Манила за природосъобразна архитектура”, за който печели заедно с негови студенти трето място в международен конкурс „Design Against the Elements”. По темата „Кой стои зад новата естетика в дизайна и има ли криза и в дизайна?” ще търси отговори дизайнерът и архитект Иван Александров. Арх. Цветелина Даскалова ще представи „Апартамент в жилищна кооперация в минималистичен стил”. Студентското участие е поверено на к.арх. Мартина Радева, която ще покаже свой проект на еднофамилна къща, наречен „Zero Energy Building”. Накрая, Веселин Симов, прокурист и мениджър маркетинг и продажби в Рока България, ще представи спечелилия проект в конкурса Jump the Gap, а също и последните иновации и тенденции за устойчив продуктов дизайн в обзавеждането на банята.

Изложбата на проектите на единайсетте финалисти в международния конкурс Jump the Gap ще продължи до 15 ноември 2011 г. в Експо Баня София, изложбена зала на Рока България, на бул.Мария Луиза 16, където всеки жител и гост на столицата е поканен свободно да разгледа и почерпи оптимизъм и идеи, струящи от творческия заряд на младите дизайнери, наравно с подредените в постоянната експозиция продукти на компанията с марките Roca, Laufen и Fayans.

Печелившият проект в международния конкурс Jump the Gap:

Име: In & Out Shower
Автор: Michal Warykiewicz
Описание на проекта:
Душът In & Out е интересно и практично решение, което комбинира традиционен душ за баня с градински душ. Душът е направен от овална основа, на която са изградени две колони от полу-овално стъкло. Душът се върти на 180 градуса, сменяйки режима си от душ за баня в душ за градината, където може да се използва за разхлада в горещите дни, за игра или като допълнение към басейна. Когато използвате душът In & Out в режим за баня, може да активирате функция за матиране на стъклата чрез течни кристали, което осигурява интимност на къпането.
Душът използва многослойно стъкло с цел да се редуцира коефициентът на топлинно отделяне. Колоните на кабината са изолирани и запечатани при връзката със стъклото, с цел избягване на термичен мост. Плавната и безшумна ротация на душа In & Out се осигурява от хидравличен мотор. Водата се оттича чрез линеен дренаж, разположен между въртящия механизъм и пода.

Вашият коментар