Избрете цвят за банята

Cork-Bath-Mat-01
Килим за банята … от тапи за вино
22.11.2011
final_drop_03 con borchiette copia
Писоар с формата на капка
24.11.2011
bathroom2Изборът на цвят за банята не е лесно решение. Това е помещението, в което можем съвсем да се уединим, да се отпуснем и дори мързеливо да почиваме.  Банята трябва не само да е комфортна, но и да е красива и то съобразно нашите лични критерии за естетика и стилови предпочитания. Всичко това може да се постигне с помощта на цветовете.


Бялото е най-популярният за банята цвят. Всичко бяло е просто, чисто и изящно. Белият фон обаче въобще не може да скрива прах и мръсни петна. Особенно ако водата е варовита, белите плочки могат да се окажат истински кошмар за перфектните домакини.
Едно от най-ценните свойства на бялото е, че има способността да “отразява” топлото и всъщност е изключително подходящо обкръжение за хладните зимни сутрини.

Добрата новина е, че водещите производители на керамични плочки успешно разработват гланцове и глазури, които да не задържат мръсотиите и да не стават на петна след всеки душ. Важно е, когато си пазарувате бели плочки за банята , да се уверите, че повърхностния им пласт е качествен и надежден.


Черният цвят – обратно на белия, прикрива мръсните петна, но пък “гълта” топлото. В черната баня вечно ще ви е студено, дори да е специално отоплена. Черното има още една характеристика, то прави така, че обемите да изглеждат по-малки, отколкото са в действителност. Ваната, например, ако е черна, ще ви се струва по-малка и тясна, от реалните й габарити.


Зеленото – това е цвят, известен със своите отпускащи и разтоварващи характеристики. Той предлага покой както за тялото, така и за душата. Зеленото естествено напомня за природата.


Тъмнозелената баня ще ви кара да се чувствате така, все едно сте в девствена гора или на някакво райско място.

Синият цвят е особено популярен за банята. Той също е с доказани разпускащи характеристики. Ако включите нюансите на синьото в интериора на банята, това ще ви помогне да изпитвате спокойствие и релакс винаги, когато я ползвате.  Синьото кара хората да мислят за океана и водата, а това е съвършен начин за покой.

Ако се събуждате рано и вашата баня трябва да ви зарежда с енергия – заложете на червените плочки. Към червения цвят трябва да подхождате с внимание. Ако прекалите е твърде възможно той да предизвиква у вас и у членовете на вашето семейство необяснима агресия. Най-добре е червеното да се редува с близки нюанси в розово или бордо или пък горещите му вибрации да се укротяват от контрасти с бяло и черно.


Монохромните цветове, нюансите, които се намират един до друг в цветовата палитра, могат да въздействат по различен начин. Като правило близките полутонове успокояват и действат отпускащо. С тях обаче може бързо да ви доскучее и дори да ви доведат до апатия и до необяснимо желание за нови цветове.

Когато избирате цветно съчетание за банята и не искате да сгрешите, заложете на три цвята, които са един до друг в цветния кръг. С този избор хармонията и баланса са ви гарантирани. Проблемът с тази монохроматична тройка е, че рядко търпи четвърти цвят, даже и такъв, който е в същата гама.
Добра е комбинацията, която включва плочки с контрастни цветове.Топлите багри прекрасно се съчетават със студени, жълтото върви с виолетово, червеното със зеленото, синьото с оранжевото – всички тези интересни комбинации ще придадат атмосфера, характер и настроение в банята.

Още за хромотерапията ТУК

Вашият коментар