Картофена диета

Fregate_Island_Private_42
Спа остров на Сейшелите
28.11.2011
akva_kalide
Направиха снимка на подземната крепост Аква Калиде в Бургас
29.11.2011
kartof_pe4en1


За две седмици с нея ще смъкнете 7 килограма

Картофите не са сред най-популярните продукти за диета. Тяхната лоша репутация обаче се дължи най-вече на неумението ни да ги приготвяме под формата на здравословна храна.

Картофите стават многократно по-вредни, когато ги изпържем или добавим към тях сол и месо. Има още един вреден навик, за който въобще не се замисляме. Свикнали сме да се запасяваме с картофи едва ли не за цялата зима и за времето, през което те преживяват на нашия балкон, в тях се натрупва нишесте и те стават още по-калорични от преди. Същевременно в пресните непрестоели картофи има много белтъчини, от тук и високата калоричност на продукта. От белтъчините обаче в организма не се натрупват мазнини, така че от “правилните” картофи няма как да напълнеете.

Варианти за диети

Диетичните блюда с картофи са много. Ето пример за четиридневна диета:
На закуска изпийте чаша мляко, на обед пригответе 200г картофено пюре с възможно най-малко сол и мляко, за вечеря пригответе салата от 200г варени картофи, 1 яйце, лук. Този порцион е много малък, така че благодарение на него ще забележите резултат още след първия ден.

Има и по-дълъг вариант – за една седмица. Всеки ден трябва да се изяждат по 8 картофа среден размер, без сол и масло. Най-добре е да ги препечете с кожата на пещ или във  фурната, така в картофите ще се съхранят най-много полезни вещества. С възможно най-малко масло и без сол. Единствено позволени са зелените подправки като магданоз, риган, копър и т.н. Трябда да се пие и много вода, разбира се.

Забравете за сладките, кафето и алкохола.
Можете да разнообразите менюто като добавите плодове и обезмаслено мляко. Ще трябва обаче да удължите диетата с още 4-5 дни.


Резултати

При кратката диета ще се разделите с до 500г на ден. Ако прекалите обаче е възможно това да се отрази на вашето здраве или да имате проблем с обмяната на веществата. Най-добре е диетата да продължи 5 дни.

Ако изберете седмичната диета резултатите ще забележите едва след 3-4 ден. В края на диетата обаче ще сте се разделили със 7 килограма.

Плюсове

Картофите са засищащ продукт, така че с тази диета няма да изпитвате глад.
Това е един от най-достъпните и лесни за приготвяне продукти. Тази диета няма да ви струва много пари. Ако се налага да обядвате навън без проблем ще намерите подходяща алтернатива в менюто на ресторантите.

Яденето на картофи ще повлияе добре на нервната система и ще намали стресовите състояния на организма.

В картофите има много витамин С, пектин и аминокиселини. Картофите подобряват работата на сърдечно-съдовата система и нормализират кръвното налягане. И все пак всичко това ще се случи, ако картофите са пресни.

Минуси
Ако не подберем правилно картофите, диетата няма да е успешна. Едва ли ще напълнеем, но и ще смъкнем много малко килограми.

Ако порционът ви за дълго време е съставен само от картофи, вие ще лишите организма си от много нужни на организма витамини и минерали. Ако по време на диетата не приемате ефективен витаминен комплекс след седмица могат да се появат проблеми с косата, ноктите кожата и настроението.

Вашият коментар