Концепция за баня: MIST

pic2_small
Концепция за баня:Жива баня – Анемония
12.11.2011
pic1_small
Концепция за баня:ROCA SOAP
12.11.2011
pic1_small


Име: MIST – проект, номиниран в конкурса  Jump The Gap

Автори: Sylwester Szymański and Katarzyna Hryniewiecka

Описание на проекта:

MIST (мъгла/лека водна мъгла) е иновативна алтернатива на традиционните умивалници. Продуктът е създаден в резултат на най-новите тенденции в промишления дизайн. Хигиена, намаляване загубата на вода и екологичен аспект – всичко това оформи нашият проект и ни изправи пред важна задача, която трябва да постигнем.


Нашето намерение бе да създадем опростен продукт, който е удобен за ежедневна употреба във всеки интериор и в различни пространства. MIST е комбинация от принадлежности и умивалник, затворени в една форма. Тя създава нов начин за проектиране на един единствен продукт, вместо две различни концепции.

Концепцията MIST е базирана на пълно оползотворяване на циркулацията на водата. Дишащ материал абсорбира водата от умивалника, след което събраната вода постепенно се изпарява. Използваната вода се филтрира, като всички замърсявания се премахват. MIST работи и като овлажнител на въздуха, допринасящ за добрия микроклимат в помещението. MIST използва циркулацията на водата и оползотворява използваната вода.

Откъсването от традиционната линия на умивалника и иновативното решение се базира на решението за вода, която излиза през дюза, без какъвто и да е било чучур.

Концепцията използва две състояния на водата – течно и газообразно. Друго свойство на концепцията е промяната на посоката и на притока на водата. Това води до минимизиране на загубата на вода и едновременно с това усилва релаксиращите свойства на целия процес, насърчавайки още повече желанието за хигиена. The MIST напомня за деликатно ръмене и лека водна мъгла, точно както подсказва името на концепцията. Главната цел на това решение бе да се създаде продукт, който ще стимулира взаимоотношенията и забавлението.

Опростената форма напомня на маса, която се превръща и в място за случайни срещи и игри. Може да бъде аранжирана, където пожелаете. MIST може да бъде поставена на всяко място, във всяко пространство, като самостоятелна мебел. Това решение отговаря на последните тенденции за свързване на традиционните функции на помещенията. MIST предлага интуитивна лекота на използване, което е изключително важно, когато се използва от деца. За да се пусне водата, хоризонталната плоскост трябва да се повдигне в диапазона от 0 до 10 градуса. По-голям ъгъл съответно засилва силата на водата. След като приключите работата си с уреда, плоскостта трябва да бъде върната в нормално положение.

Първа стъпка
Водата е пусната и тя излиза под формата на ситен дъжд.

Втора стъпка
Използваната вода се абсорбира от порестия материал. Излишъкът от вода се събира от основата.

Трета стъпка
Водата се изпарява и овлажнява въздуха.

За наградата в тазгодишното издание на конкурса за концепция за баня на бъдещето, организиран от ROCA GROUP се състезаваха 3004 участника от 92 страни.

Вашият коментар