Концепция за баня:BATH 2.0

pic1_small
Концепция за баня:recycle water
12.11.2011
pic2_small
Концепция за баня:Жива баня – Анемония
12.11.2011
pic1_small


Име: BATH 2.0 – проект, номиниран в конкурса  Jump The Gap 

Автори: Fabrizio Tozzoli and Eliana Salazar


Описание на проекта:

Статистиката сочи, че в близките години ще се наблюдават все по-осезаемо две явления: недостиг на чиста вода и пренаселение на градовете. Проектът BATH 2.0 произлиза от идеята да пести вода и място, без хората да бъдат лишавани от удобствата в живота, като вземането на душ.

Проучвания на ежедневната употреба на вода показват, че половината вода, използвана в дома и за лична хигиена, може да бъде непитейна – като например водата, използвана за тоалетната, за миене на пода или за поливане на растенията. Ето защо е напълно възможно до 50% от питейната вода да бъде спестена, но не като използваме по-малко вода, a като я използваме повторно.

Разглеждайки компонентите на една баня: тоалетна, душ, умивалник, ние забелязваме, че без никакъв проблем те могат да бъдат наредени вертикално един върху друг и дори да съчетаят използваните тръби и контролни панели. Така може да бъде спестен и много материал, но остава да бъде решен въпросът как да се използва всеки един компонент.

Дизайнът на BATH 2.0 е базиран на следното: нареждането на различните уреди един върху друг позволява те да се завъртват електронно, според Вашите нужди. Възможно е водата от душа и умивалника да се използва повторно за нуждите на тоалетната и други домашни потреби. Механизмът използва резервоар с вградена пречистваща система.


Резервоарът може да побере до 230 литра вода и да задоволи нуждите за вода на тричленно семейство. Изборът на уред става чрез селектиране на различните функции от специален панел. Също така, смесителите на умивалника и душа са комбинирани. Главното тяло има две прибиращи се кранчета: едно за умивалника и друго за непитейна вода.

BATH 2.0 позволява спестяването на 60% от пространството и 50% от консумираната питейна вода, без да се лишаваме от нищо.


За наградата в тазгодишното издание на конкурса за концепция за баня на бъдещето, организиран от ROCA GROUP се състезаваха 3004 участника от 92 страни.

Вашият коментар