Концепция за баня:ROCA SOAP

pic1_small
Концепция за баня: MIST
12.11.2011
b_720_0_0_0___images_stories_users_jessy_Valli_arredobagno_al_CERSAIE_2011_2
Поп Арт в банята
14.11.2011
pic1_small


Име: ROCA SOAP – проект, номиниран в конкурса  Jump The Gap

Автори: JAVIER JIMENEZ INIESTA and ELI CAYUELA MARTINEZ


Описание на проекта:

Сапунът
[Да си остане между нас, но…..] Мивката е вечна?
Въображаемият свят на банята е бил белязан от първата си поява през петнадесети век от силната доминация на два фактора, неподлежащи на коментар и промяна: изискването за дълготрайност и използването на традиционни методи за производство на порцелан. Roca Soap поставя под въпрос тази гледна точка и се фокусира върху предизвикателството да се проектира нова парадигма като възможен модел на развитие. Roca Soap предлага радикален начин, точно обратен на този подход: защо умивалникът да е вечен? Защо потребителите на Roca да не могат да сменят умивалника си всяка година? Тези нови концептуални размишления и разбирания биха могли да преформулират начина, по който се проектират бани по считаните до скоро за неоспорими критерии.

Трайност и конструктивност са двете опорни точки. Целта е да се изработи стратегия, която позволява производството на краткотрайни умивалници, чрез използването на нов материал.

В нашето изследване за света на банята, сапунът многократно се появява като неделима част от културата на хигиената. Сапунът много преди порцелана е бил главният действащ герой в отношенията между тялото и хигиената. През 2800 година преди новата ера, шумерите вече произвеждали сапун. Сапунът е специален, почти мистичен материал. Той има изключително много свойства, които се променят според различните съставки. Може да бъде в различни състояния и да притежава различни свойства, които влияят благоприятно върху тялото.

Тези качества на сапуна, които ни удивяват, го превръщат в главен герой на проекта: това е материал, който олицетворява хигиената и връзката с банята.”Умивалник от сапун”
Roca Soap е умивалник, който демонстрира нуждата на модерния човек за непрекъсната промяна. Новата философия създава нова връзка между потребителя и здравето: покупката на Roca Soap позволява да сменяте мивката си всяка година. Roca създава връзка с клиента за цял живот, чрез непрекъснато претворяване на умивалника, което от своя страна изгражда специална връзка между бранда, дизайна, потребителя и околната среда.

Важно е да се обясни, че това не е просто един опит за създаване на умивалник, а по- скоро за създаване на ново понятие. Геометрията на умивалника илюстрира само една възможна реализация. Това е умивалник със сетивни свойства. Вие можете да изберете как да ухае вашата баня, защото има голяма гама от ароматизирани сапуни. В допълнение, оцветяването и нивото на прозрачност могат радикално да променят облика на умивалника. И накрая, няколко типа калъпи придават на умивалника различна форма и повърхност.

Да живее сапунът. Когато клиентът купува Roca Soap, той купува калъпа на сапуна, тръбна скоба за монтаж на стената и договор, който го обвързва с Roca. Този договор му позволява след една година да смени захабеният умивалник за нов, с различен дизайн. Когато потребителят използва Roca Soap, умивалникът се изменя и се изхабява. Тръбният монтаж позволява да бъде настроен към позицията на умивалника, според нивото на захабяване.

Два основни аспекта са важни за Roca. Първо, ежегодно проектиране на различен Roca Soap от реномирани дизайнери, което обновява не само умивалника, но и връзката с компанията. От друга страна се инициира устойчива динамика: когато клиентът реши, че неговият умивалник се е изхабил, може да го занесе в Roca Gallery, да избере същия или друг модел, както и да го рециклира, ако желае. Ако ли пък не, сапунът се превръща в течност, след което се втвърдява отново, за да се превърне в нов умивалник, за друг клиент.

За наградата в тазгодишното издание на конкурса за концепция за баня на бъдещето, организиран от ROCA GROUP се състезаваха 3004 участника от 92 страни.

Вашият коментар