19 ноември е Световен ден на тоалетната

velosiped-01
Идея за интериора: баня с вграден велосипед
17.11.2011
19 ноември е Световен ден на тоалетната
18.11.2011
WorldToiletDay2011


Преди десет години ООН обяви 19 ноември за Световен ден на тоалетната. Това не е просто поредния ден в календара на цивилизованите общества, а време, в което е добре да фокусираме вниманието си върху катастрофалните факти.

•    Днес 2,6 милиарда души нямат достъп до канализация и в домовете им липсват хигиенични тоалетни.

•    Диарията убива по едно дете на всеки 20 секунди.

•    Диарията убива годишно много повече деца, отколкото СПИН, малария и морбили.

•    Канализацията е икономически най-ефективното решение при превенция на здравето.

Това е позор! Тази напълно предотвратима криза продължава да съсипва живота на милиарди души по целия свят.

На специален форум, организиран от ООН по случай Световния ден на тоалетната Катарина де Албукерке (Catarina de Albuquerque) експерт по човешко право на достъп до питейна вода и канализация, призова държавите да отделят повече средства за канализация и да се използват още по-адекватно съществуващите средства, за да се осигури адекватен достъп до тоалетна, което е човешко право със сериозни последици за упражняване на други човешки права.

“Липсата на канализация означава загуба на милиони училищни и работни дни както и огромни разходи за здравеопазване”, заяви специалният докладчик на ООН.

“Секторът на канализация е в отчаяна нужда от повече финансови средства както в развиващите се, така и в развитите страни, но инвестицията в канализация при всички случаи е добра сделка”, отбеляза г-жа Катарина де Албукерке. Тя подчерта, че всеки долар, даден за канализация, е с възвръщаемост 9 долара. “ В развитите страни намаляването на детската смъртност и увеличаване продължителността на живота се постигна само след като правителствата започнаха да правят значителни инвестиции в канализация”.

“Особено в периорд на икономическа криза е от основно значение да се инвестира в ключови сектори, които имат мултиплициращ ефект, изразходват по-ефективно наличните ресурси и да се осигури по-добро насочване на средства, така че да се даде приоритет на изолираните зони”, подчерта независимият експерт.

Постигане целите за универсален достъп до канализация до 2015 година ще изисква над 14,5 милиарда долара годишно, според проучване от 2006 г. на Световната здравна организация и Програмата за развитие на ООН.  “Тази сума изглежда знначителна”, каза г-жа де Албукерке. “И все пак, погледнати в перспектива, тези пари са по-малко, в сравнение с това, което се харчи в богатите страни за бутилирана вода всяка година.”

Текущите разходи за вода и канализация не отговарят на нуждите. В годишната оценка за канализацията и питейната вода Global 2010 на ООН 95% от страните съобщават, че сегашното финансиране не е достатъчно, за да се осигури достъп до тоалетни на половината от хората, които живеят без канализация.

«Необходими са допълнителни ресурси за реализиране на правото на канализация, но и много повече може да се постигне със средствата, които вече са заделени.», заяви експертът на ООН.
“Имаме нужда от по-добро насочване на ресурсите в съответствие с изискванията за човешки права. Ресурсите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се”, подчерта г-жа де Албукерке.

Специалният докладчик призова членките на ООН отново да оценят и преразгледат решенията за разпределяне на средствата, за да се установи, кой реално се възползва от тях и да се гарантират правата на най-нуждаещите се.

Източник: reliefweb.int


Чуйте официалната песен на Световния ден на тоалетната 2011


Вашият коментар