Банята в българските хотели – по ръба на норматива

Cetatuia_Loft_hqroom_ru_9
Баня с хроматично осветление в тризонет от румънски дизайнери
30.01.2012
lekcia10-300x199
Лекции по “Фън Шуй в банята” и “Новата Уелнес революция” в Експо Баня София
01.02.2012
5431_hotels_BULGARIA_AW.indd


Над 30% от българските хотелиери не са ремонтирали баните от построяването на хотела, а екологичните характеристики на санитарното оборудване са само добро намерение

През 2012 година българските хотелиери нямат намерение да реиновират  санитарните помещения в управляваните от тях обекти, или поне  73 % от тях са на това мнение, сочи специализираното изследване на агенция „Ноема”, поръчано от компанията „Идеал Стандарт – Видима”АД. Също според резултатите от изследването над 30% от хотелите не са подменяли санитарното оборудване в баните от построяването си, 12% от запитаните извършват подмяна на санитарно оборудване в баните на всеки 1-2 години и само около 8% от запитаните посочват, че постоянно извършват частична подмяна на санитарното оборудване за баня.


Какви са нагласите на българските инвеститори към визията на хотелската баня? До каква степен тя се възприема като ключова зона, която съдейства за максималното обгрижване на гостите в хотела с цел предразполагането им към  пълен релакс или все още е едно обикновено санитарно помещение, което задължително трябва да се съобрази с нормативните правила?
„ Днес посетителите в хотелите имат високи изисквания по отношение на баните, които надхвърлят законовите изисквания за категоризиране и оценяване на хотелите” – категоричен е  Христо Караиванов, директор маркетинг и продажби на „Идеал Стандарт – Видима”АД.  „Първото, което правят гостите, влизайки в хотелската стая, е да погледнат санитарното помещение. Те очакват банята да е място, гарантиращо им спокойствие и осигуряващо условия за релакс, уединение, размисъл и удоволствие. Клиентите изискват все повече срещу парите си, а банята е една от най-значимите зони, определящи дали ще останат доволни от посещението си и ще се върнат отново. Това е често пренебрегван факт, но една сравнително малка инвестиция в модернизиране на баните в хотела носи висока възвръщаемост от удовлетворени клиенти”,  допълва г-н Караиванов.


В подкрепа на това мнение е и общоевропейското потребителско проучване, проведено в началото на 2011г. от Идеал Стандарт Интернешънъл, според резултатите от което  банята играе ключова роля и се е превърнала в съкровено, лично пространство, където хората намират необходимите условия и се отдават на разнообразни дейности. На въпроса „Защо в банята?” най-често срещаните отговори сред запитаните са уединението, наличието на необходимите продукти и оборудване, наличността на вода, тихата обстановка.

Каква е ситуацията в България и в частност в сектора на хотелската баня!
Голяма част от хотелите в България са построени след 1990 година, и то предимно в периода 2001-2005г. – около 39% и след 2006г. – почти 30%, показват резултатите от изследването. Над една трета от разгледаните хотели не са подменяли никога оборудването си за баня, като основен дял сред тях имат пет-звездните, основната част от които са построени в последните години и качеството е бил основен критерий за избор на доставчик на санитарно оборудване за бани. Значителен е и делът на тези, които в близките години, между 2006-2009 са ремонтирали своето оборудване, като тук попадат всякакви обекти – независимо от категорията или типа хотел.
Сред водещите критерии за избор на санитарно оборудване са на първо място качеството на продуктите (85%), а след това цената (66%). Важни за хотелиерите са и дизайна (23%), и гаранцията (20%), а на пето място се подрежда имиджът на компанията производител (8%). Резултатите сочат,  че познаваемостта и имиджът на марките Vidima и Ideal Standard изпреварват категорично всички останали марки, предлагащи санитарно оборудване за хотели в България (посочени като водещи от над 60% от запитаните).

Еко-хотелите са само добро намерение
Най-нисък процент (0%), т.е. никакъв, има критерият  „екологични характеристики на продуктите”. Този резултат, макар и очакван, е доста объркващ на фона на отговорите на други въпроси от същото запитване, а именно „стремят ли се българските хотели да бъдат зелени” и „да реализират икономия на ресурси чрез избора на продукти”. Според отговорите на тези въпроси повече от половината хотели в България се стремят да се характеризират като “зелен” хотел и да подбират доставчици на „еко” продукти. Мнозинството  от хотелиерите (над 75%) са добре запознати с възможностите за икономии, които предоставят различните продукти за оборудване за баня. И въпреки това екологичните характеристики на продуктите не просто не са плюс, а съвсем не влияят на избора. Причината за тази ситуация вероятно се крие в българската нормативна система,според която видът на санитарното оборудване в банята има отношение само за категоризацията на обекта. Процент от пълния възможен брой точки се дава за критерии, свързани с размерите и оборудването на сервизните помещения, както и осигуряването на достъп за хора с увреждания. Задължителни критерии по отношение ползването на санитарно оборудване, което щади околната среда и използва икономично водните и енергийни ресурси, все още липсват.
Изследването е проведено на база предварително изготвена квота от 300 хотела в цялата страна – както в градове, така и в курорти. Квотата е формирана по брой звезди и тип на хотела като включва хотели 3, 4 и 5 звезди от тип бизнес, летни ваканционни и друг тип хотели (ваканционни хотели в зимни и балнеоложки курорти, СПА хотели и други). Изследването е извършено в периода 15 – 21 септември 2011г. от агенция «Ноема», по поръчка на „Идеал Стандарт – Видима” АД.

Вашият коментар