Модерно, без да е стерилно

mariana kadinova
арх. Мариана Кадинова
10.01.2012
арх. Иван Александров връчва награда в конкурса Ideal Standardбаня на 2010
Конкурсът Ideal Standard Баня на годината търси най-креативната идея за баня за осми път
11.01.2012
_MG_5765

Чувството за мека топлина дизайнерката Ирина Владимирова постига с комбинацията между светло дърво, цветове на патладжан и маслина

интериор Ирина Владимирова

текст: Антоанета Салфидж
снимки: Асен Балабанов

Мека топлина и нежна женственост ненатрапчиво присъстват в жилището, което ви представяме. Апартаментът не е от големите. Площта му е 85 кв.м, разпределени между кухня, хол с преходна спалня и още една самостоятелна стая. Домът обаче е част от стара кооперация, в която по проект стаите са тъмни, а помещенията са насечени от абсолютно безполезни коридори. Преди да се настани в жилището собственичката решава да преустрои апартамента съобразно допустимите норми, с цел да го направи много по-просторен и светъл. За цялостната творческа концепция и за реализацията на проекта стопанката се доверя на Ирина Владимирова.

Преустройството, което предлага дизайнерката, не е голямо, но пък е ефективно. Преди от входната врата е тръгвал дълъг и тъмен  Г-образен коридор. По права линия той е стигал до вратата на хола, а рамото му е свързвало антрето с малката кухня. Малко преди кухнята имало още една чупка на коридора, която стигала до самостоятелната спалня. На всичкото отгоре от ляво на чупката имало врата за банята, а отдясно – врата за хола.


Непостредствено след входната врата пък в коридорната стена  имало ниша, в която се намирала самостоятелна тоалетна. След намесата на Ирина Владимирова чупката на коридора, водеща до кухнята се елеминира като площта й се приобщава към кухнята, а двата входа към хола се оставят отворени. В резултат на тези почти козметични промени обаче апартаменът се изпълва с естествена светлина, коридорът вече не е подтискащо мрачен и е сведен до размерите на антре, а кухнята става почти три пъти по-голяма и в нея вече има място за удобна трапезарна маса.

Интериорните  решения в пълна степен подкрепят концепцията за много светлина и естествен простор в жилището. Преобладават светлите тонове при това във възможно най-ефирните им нюанси. Чисто бялото елегантно се комбинира с патладжан, но светъл почти до нежно лила,с цвят на млада маслина и разпенено почти до прозрачност шампанско. Мебелите са от естествен дъбов фурнир. Изработени са от български майстори по еталон на популярни италиански модели.  Дизайнът им е подчертано модерен и запомнящ се. Корпусът им е прецизно обработен до най-малкия детайл като на места елементите от масив се съчетават с лъскав текстил.

Общото впечатление, което се постига след ремонта,  е на жилище с модерен, но не и стерилен дизайн,  в което всеки елемент същестува, за да създаде удобства и  да обслужва комфорта на живот на  обитателите.


Интериорът е публикуван в сп. „Идеален дом“

Вашият коментар