МИЕТ ще отговаря за всички язовири на територията на България

МИЕТ ще отговаря за всички язовири на територията на България
08.02.2012
jito2
Житна диета
08.02.2012
Biser


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, чрез НЕК и ДП „Язовири и каскади“, ще осъществява контрол върху състоянието и безопасността на всички язовири, независимо от тяхната собственост, включително и предприемане на мерки при опасност.

Предприятието ще действа като технически надзор и на микроязовирите, които са около 2700 и в преобладаващата си част са общинска собственост.

Това решение е взето на работна среща при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, след като стената на язовир Иваново се скъса и заля Хасковска област. В следствие на инцидента  осем души загинаха, двама са в неизвестност в село Бисер.  Оказа се, че стената на язовира е пропукана отдавна, но спор между местната власт и военното министерство от 2004 г. насам е попречил  тя да бъде отремонтирана.

„Язовири и каскади“ поемат управлението на всички язовири, които покриват енергийни и питейни нужди и които ще станат публична държавна собственост към икономическото министерство. Останалите язовири, включително и микроязовирите, също ще бъдат преобразувани в публична държавна собственост, но към министерството на земеделието. Оператор и отговорник за тяхната поддръжка ще е предприятието „Напоителни системи“.

В определен срок на общините ще бъде дадена възможност да потвърдят интереса си или да се откажат от съответния микроязовир, ако не могат да ги стопанистват, обясни пред журналистите Нона Караджова. „На общините ще бъде предложено тези, които не се стопанисват, да ги предоставят под наем на „Напоителни системи“. Тези, които вече са концесионирани или отдадени под наем, ще се съобразяват с предписанията на „Язовири и каскади“, допълни Караджова. Ако операторът на даден водоем, не изпълнява предписанията – например превантивно изпускане на известно количество вода, ще бъдат налагани санкции, стана ясно от изказването на екоминистъра.

От извънредна пресконференция на министър Нона Караджова стана ясно, че досега  не е имало орган, който да се грижи за състоянието на водните съоръжения в България. Отговорността за тях е разпиляна между четири институции: МОСВ и регионалното министерство носят отговорност само за големите язовири, земеделското ведомство отговаря за водоемите, използвани за напояване, а икономическото – за язовирите, на които има изградени каскади за производство на електроенергия.

Н. Караджова: “Един или два пъти от ръководството на областните управители се правят проверки на водните съоръжения на територията на общините, но проверяващите не са длъжни да предават протоколите с резултатите от инспекцията в министерствата на околната среди и на регионалното развитие. ”
В момента създаваме много добра организация, увери министър Нона Караджова.

Експертна работна група ще дава ежедневна информация за състоянието на язовирите ни, стана ясно още. Такава информация има за големите ни язовири. За по-малките тя ще бъде предоставяна от областните управи.

Вашият коментар