Чифлик, Троян

shipkovo2
Село Шипково – Шипковски Минерални Бани
10.02.2012
Ilinden3
Семеен Хотел ‘Илинден’ – Шипково
10.02.2012
4iflik


Чифлик е разположен на горното течение на река Бели Осъм, сред хълмовете на Троянския балкан в непосредствена близост до курорта Шипченски минерални бани.  Най-ниската част е с 600 м. надморска височина, а най- високата е връх  Боба (1707 м.). Съчетанието на планина и минерална вода го прави предпочитано място за туризъм както от хора, любители на спа релакса, така и от планинарите, които предпочитат кратни и приятни преходи по пътеките на Балкана.

Чифлик се оформя като  бързо развиващ се курортен комплекс най-вече заради наличието на горещ минерален извор. Минералната вода тук е с температура 50 С. В  близост до минералния извор вече има изграден  голям открит басейн с олимпийски размери. Големият басейн работи от средата на май до края на септември.

Минералната вода на Чифлик по състав  се доближава до тази в Горна Баня, Банкя, Хисар, Момина Чешма и Вършец и може да се използва за лечение при много заболявания: болести на опорно-двигателния апарат, неврологични болести, нефро-урологични, сърдечно-съдови, ендокринно-обменни и алергични заболявания. Лечебно-профилактичните свойства на минералната ворда се определят от комплексното действие на нейните лечебни фактори – наличните химични компоненти и специфично действащите съставки.

В Чифлик има няколко хотела с басейни с минерална вода, с условия  за СПА релакс.

Вашият коментар