МЕЖДУНАРОДЕН ВОДЕН МОСТ 2012 свърза честванията по случай 22 март – Световен ден на водата

solutions
Финалната надпревара в националния конкурс Ideal Standard Баня на годината е на 29 март 2012г
28.03.2012
ceative-shower-screen-romancing-designs-antonio-lupi-3
МЕЖДУНАРОДЕН ВОДЕН МОСТ 2012 свърза честванията по случай 22 март – Световен ден на водата
31.03.2012
DSC_0140_1

В директна видео-връзка  се включиха  15 информационни центрове от цялата страна и чужбинаНа 22 март 2012 г. сдружение „Аз обичам водата” и Международен SPA мениджъри клуб в партньорство с Национална спортна академия “В. Левски” /НСА/ и Столична община осъществиха   “МЕЖДУНАРОДЕН ВОДЕН МОСТ” .

В мрежата на Международен Воден Мост 2012 чрез видео-връзка  се включиха 15 информационни центрове от страната и чужбина. Във всяка една от точките на Водния мост  протече програма, тематично свързана със Световния ден на водата, която можеше да се наблюдава от екраните във всички центрове на мрежата.

ВИДЕОИЗЛЪЧВАНИЯТА ОТ ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕНТРОВЕ  СЕ ПРЕДАВАХА   В РЕАЛНО ВРЕМЕ НА  САЙТА НА МЕЖДУНАРОДЕН ВОДЕН МОСТ WWW.WATERBRIDGE.INFO

Главният информационен център по време на събитието се организира в сградата на Софийската Централна Баня. Водният символ на столицата беше тематично декориран по оригинален начин с малки пластики, рисунки, макети, графити, създадени от деца. В банята бяха организирани три информационни центрове с разнообразни дейност – подвижна лаборатория за изследване на вода, зала за лекции и демонстрации и зала с арт-ателиета. В дейностите се включиха над 500 посетителя – ученици от столични училища и възрастно. За организацията на заниманията съдействаха аниматори от Британската уикенд-академия по изкуствата LiPa4:19  и гимназистите от Националната природо-математическа гимназия.

В столицата  информационни центрове бяха организирани още  в Националната Спортна Академия, Експо Баня София, Нов Български Университет, Лесотехнически Университет, Минно-геоложки Институт,УАСГ, басейна на х-л Кемпински. В тях се проведоха тематични конференции и кръгли маси с участието на експерти в различни области, които дебатираха темата вода от различни гледни точки. Масов интерес към Световния ден на водата предизвика програмата в информационния център на фондация We Are Water, който бе организиран в Експо Баня София. Почти през целия ден луксозният шоурум на Рока-България за банско оборудване бе превърнат в студио, от което пряко се предаваше ники Кънчев шоу по Дарик Радио. Вечерта салонът се изпълни със стотици посетители, които се събраха за концерта на виртуозния изпълнител и композитор, кавалджията на света Теодосий Спасов. В мрежата на Международен Воден Мост 2012 се включаиха също и общините Благоевград, Варна, Плевен и Пловдив.

По инициатива на Международен Воден Мост 2012 град Пловдив отбеляза Световния ден на водата с градски празник в центъра на града. В организацията на водното тържество се включиха община Пловдив, Басейнова дирекция  – Източнобеломорски район, много училища и клубове в града. него градското тържество присътва и заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Общоградски празник, част от клъстерната структура на Международен воден мост се състоя и в Благоевград. Три лъча от ученици и студенти се събраха на централния площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград, където ритуално донесоха вода от трите извора в града – река Благоевградска Бистрица, минералната вода пред банята и питейна вода от фонтана в двора на ВиК. Празникът се организира със съдействието на Регионалната здравна инспекция, ВиК – Благоевград, РИОСВ, Басейнова дирекция и други ресорни институции. Чрез видеовръзка, излъчена в столицата, директорите им отправиха своите послания по повод Световния ден на водата.


В град Плевен Международен воден мост бе открит лично от кмета проф. д-р Димитър Стойков. Плевенският информационен център бе организиран от гимназистите от  ГПЧЕ – Плевен, чрез сдружение „Европейско образование и граждански инициативи“, с подкрепата на Община Плевен и Медицински университет Плевен.


Във Варна информационните центрове на Международен воден мост бяха два. Единия представи специалната програма на малките еко-възпитанизи на детска градина „Звездичка”, а вторият център бе организиран в Техническия университет. На кръглата маса, която се предаваше директно в ефира на Водния мост присъства лично ректорът проф. Овид Фархи. В разискванията върху темата за опазването на Черноморската акватория се включиха над 100  студенти, преподаватели, представители на община  Варна, на Олимпийския комитет – Варна, на Варненската туристическа камара и на неправителствени организации.

Поздравителни видео – включвания в ефира на международен воден мост направиха представители на академичните общности в държавните университети на Словения, Черна гора и САЩ, град Валдоста, щат Джорджия.

Международен воден мост 2012 е изцяло нова концепция, която цели да се превърне в обща международна кауза и да създаде нова култура за общуване и съхраняване на водата от младите хора, представителите на бизнеса, гражданския сектор, общинските управи, министерствата, националните, регионалните, европейските и
международните политики по темата. С иновативния си подход форумът успя да обедини различните социални партньори като  им предостави възможност чрез информационната мрежа на IWB’2012 да получават знания и информация както за специфични проблеми, така и за успешните практики в използването и съхраняването на водните
ресурси на земята.
Международен воден мост 2012  направи първи стъпки за постигане на основната  цел на форума –  мотивирането на клъстерна международна отговорност относно политиките за водата сред младите хора на планетата и представителите на партньорската мрежа в международния форум – университетите, гражданския сектор, бизнеса и индустрията, местната и изпълнителната власт на национално, регионално, европейско и международно равнище.

Първият Международен воден мост 2012   успя да постигне няколко конкретни цели:
1. Положи основата на международно младежко движение „Син Клъстер”, което да разпространи нова култура в общуването, използването и съхраняването на водните ресурси.
2. Чрез онлайн разпространяване на „SPA & Wellness Харта”  привлече стотици млади хора към прилагане на философията за здравословен начин на живот.
В младежкото международно движение „Синият Клъстер” вече се включиха на 130 индивидуални членове от България и чужбина. Над 40 обществени личности, с изявена гражданска и обществена позиция по отношение устойчивото използвание на природните ресурси, подкрепиха „Синия клъстер” и приеха почетните звания „Посланик на Синия клъстер”, „Кавалер на Синия клъстер”, „Почетен лектор на Синия клъстер”, „Доброволец за разпространение на „Харта за привличане на младите хора към философията за прилагане на здравословен начин на живот чрез живата сила на водата”.
Сред тях са  представители на Европейския парламент, кметове и зам.кметове на български общини, Директори на Дирекции в сферата на сектор „Вода”, олимпийски шампиони, мениджъри на фирми, преподаватели и др.

Първите номинирани за почетни звания на „Синия клъстер” са представени в специален Сборник на форума.

Международен Воден Мост се осъществява с медийното партньорство на Българска Национална Телевизия и Българско Национално Радио.
Партньори и спонсори на събитието са: фондация We are Water, „МЕРК България”ЕАД, „Коралов клуб”, PVB Power Bulgaria , Съюз на работодателите във ВиК.
В повечето центрове на Международен воден мост връзката се осъществява с продукти на Max Telecom.

Вашият коментар