Когато реките се срещат

Immagini 4479
Плочки за баня в свежи цветове с новата серия ColorUp на Marazzi
18.04.2012
Нов живот за неработещите фонтани – в Мадрид
20.04.2012

В географията терминът „водосбор” означава мясото, където две или повече водоеми се събират. Това може да е място на вливане на приток в голямата река или където се сливат две големи реки и образуват трета река,с напълно ново име. В този пост ви представяме десет  водосбора в света  на реки с други водоеми, избрани според фотографиите, на които добре се вижда контрастта на водата.

1.    Мястото на сливане на реките  Рона и Арв в Женева. Реката в ляво е Рона, която изтича от езерото Леман. Реката вдясно е Арв. Тя се захранва от  множество  ледници в долината Шамони, след което  тече на северо-запад, сливайки се с Рона в западната част на Женева. (I_let_my_dog_lick_my on Reddit)

2.    Мястото на сливане на реките Илц и Инн в Пасау, Германия.  Илц е неголям планински поток със син цвят на водата, а Инн е буйна река, която пресича Залцбург. В реката Инн има повече притоци от Дунав, същевреммно от нея изтичат няколко, които така и се наричат – Дунав. Тази снимке е направена от крепостта Оберхаус над град Пасау в Долна Бавария, Германия. Градът също се нарича „Градът на трите реки”. (b k on Flickr)

3.    Мястото на сливане на реките Охайо и Мисисипи в Каир, щата Илинойс. Река Охайо става приток на Мисисипи южно от Каир, малък град, разположен на сушата при водосбора на двете реки. Кафевите води на река Охайо силно се различават от зелените и относително чисти води на Мисисипи. Водите на реките не се смесват  даже 5-6 километра по-надолу по течението. (NASA)

4.    Водосборът на реките Цзялин и Янзъ  Чунцин, Китай. Реката Цзялин  в дясно се точи на 119 км. В града Чунцин тя се събира с реката Янзъ. Чистите води на Цзялин се срещат с кафявите води на Янзъ. Поглъщайки водите на Цзялин Янзъ става още по-мощна и продължава своя път.

5.    Водосборът на реките Рио-Негро и Солимойнс в близост до Манаус, Бразилия. Рио-Негро  е река с тъмна, почти черна вода, а водите на  Солимойнс  са с пясъчен цвят. В продължение на 6 км. Водите на двете реки текат една до друга без да се сливат. Това е известна туристическа забележителност в Манаус, Бразилия. Причините се много – разлика в температурата, теченията, скоростта и плътността на водата. Рио-Негро тече със скорст около 2 км в час при температура 28 градуса по Целзий, а  Солимойнс – 4-6км в час с температура 22 градуса по Целзий.  (Immelman284)

6.    Мястото на сливане на реките Грин и Колорадо в в Националния парк Гранд каньон, щата  Юта, САЩ. Реката Грин е много дълга и се точи през целия каньон. Вие се на юг от щтата Юта, връща се на изток, влива се в Колорадо, а след това отново се завърта на юг.

7.    Мястото на сливане на реките Литън и Фрейзър, Британска Колумбия, Канада. Реката Томпсън (по-чистата) свършва в Литън, Канада, където се слива с Фрейзър.

8.    Водосборът на реките Алакнанда и Бхагиратхи в Девапраяг, Индия. Девапраяг е град в индийския щат Уттаракханд.  Това е едно от петте места на водосбор на река Алакнанда, където именно се образува река Ганг.

9.    Мястото на сливане на реките Мозел и Рейн в Кобленц, Германия. В Кобленце река Мозел се влива в Рейн. Самото име „Кобленц” , означава „сияние”. (PETER JANSEN @ Panoramio.com)

10.    Водосборът на река Драва и Дунав при град Осиек, Хърватия.  На десния бряг на река Драва 25 км по-нагоре по течението от мястото на сливането с Дунав се намира град Осиек.  (WWF: Amazon of Europe)

Източник: http://bigpicture.ru

Вашият коментар