Нов живот за неработещите фонтани – в Мадрид

Когато реките се срещат
18.04.2012
yoga3
Варненската детска градина “Звездичка” стана част от клъстерната структура на Международен воден мост 2012
20.04.2012

Между светлината и водата в крайна сметка има много общи неща. Едно от тях безспорно е свойството и на двете е да се разпространяват чрез вълни. Тази прилика е в основата на идеята и концепцията за необичайната арт-инсталация Drinking water running through the streets. Тя е разработена от испанския творчески колектив  Luzinterruptus и е посветена на неработещите фонтани в Мадрид.

Оказало се че за последните 30 години повече от половината мадридски фонтани и чешми са спрели да работят и съвсем не функционират. Групата  Luzinterruptus решава да привлече вниманието към този факт като обживи изоставените и забравени обекти, бивши източници на живот. Резултатът е тази инсталация, създадена с помощта на светлината.


„Искахме да обърнем внимание на факта, че водата – това е живот. И че фонтаните, когато реално се използват  освежаване, са много по-красиви и необходими, отколкото декоративни и неработещи.” – така поясняват концепцията за инсталацията членовете на Luzinterruptus.

За да създадат светлинната инсталация Drinking water running through the streets артистите са използвали повече от две хиляди стъклени бутилки от мляко с витамини и добавки, предназначено за кърмачета. С това те още веднъж подчертават жизнената необходимост на водата, като млякото за бебетата.

С  този декор-послание са били съживени четири фонтана в Мадрид. Инсталацията е просъществувала само четири часа, след което е била демонтирана, за да не се превърне в традиционен градски боклук.

Вашият коментар