Самомасажът

_MG_4125
Баня в спалнята – след неголямо преустройство
13.04.2012
rukola1
Пролетна диета – с коприва, глухарче и киселец
16.04.2012
samomassaj2


Чудесно е, когато има кой да ви направи масаж. Но ако няма кой? Значи е време да се научите как да си правите сами самомасаж.

Хигиенният самомасаж е активно средство за отпускане на тялото. Той притежава множество плюсове. Може да се прилага при всякакви условия – докато лежите, седите, изчаквате в колата или сте на работното място.  Безспорните му предимства са – лесен, достъпен, възможен в различна обстановка.

Преди да предприемете самомасаж обаче, добре е да знаете, че:
Има  и състояния, при които не е препоръчително да се прилага самомасаж. Това са  състоянията на възпалителни процеси, кръвотечения, наличие на гнойни рани, кожни заболявания, тромбози и възпаление на вените.
Във време на самомасаж не бива да допускате болезнени дейстивя или масирано напрежение в конкретна област, което ще снижи ефекта на процедурата. Не се препоръчва да масажирате корема по време на болки или менструация, също така и непосредствено след храна.

Как действа самомасажът на организма

Действието на самомасажа е сходно на действието на масажа като цяло. В процеса на действие от кожата се отделят мъртвите клетки, което подобрява нейното дишане и подобрява процента на работа на потните жлези. Така значително се подобрява процеса на обмяна на веществата в организма.

Самомасажът въздейства и върху мускулатурата. Той възстановява работата на мускулатурата и въздейства релаксиращо на целия организъм. Самомасажът влияе и на кръвта и на лимфната система. Той подобрява венозния поток на кръвта и лимфата, подобрява снабдяването с кислород и хранителни вещества.

Как се прави самомасаж
Позата при самомасаж трябва да изберете така, че да ви е максимално удобна. Тялото трябва да е чисто, ръцете да са измити със сапун. За по-лесен и приятен масаж използвайте масла с любими аромати.
Продължителността на сухия масаж в един участък не трябва да е по-дълъг от 2-3 минути.


Правила на самомасажа
Всички движения да се правят по посоката на лимфните пътища. Ръцете масажирайте от китката към лакътната става, от лакътя към мишницата. Краката масажирайте от стъпалото към коляното и към лимфните възли. Гърдите се масажират от средата към периферията, гърбът се масажира от гръбначния стълб на страни и от таза към шията. Шията масажирайте от скалпа към раменете.

Масажните движения не бива да причиняват болезнени усещания, да предизвикват синини или отоци, а трябва да зарежда с енергия така че да затопля тялото и да подобрява настроението.
Продължителността на самомасажа зависи от целите, които си поставяте – от 3 до 25 минути.Масаж на шията си правете рано сутрин – след като почистите кожата и я намажете с крем. Започнете с бавни потупващи движения, най-добре с помощта на топла кърпа.

Кремът нанасяйте с меки поглаждащи движения по посока от долу нагоре като постепенно преминавате от деколтето към  брадичката. Не бива да разтягате кожата.


В началото на масажа вътрешната страна на палците следва да поглаждат повърхността на шията. Движенията трябва да се изпълняват напречно от лявата ушна мида до дясната и обратно. След това да се направи потупване с четирите пръста на двете ръце, плътно прибрани един до друг.

Потупването да се прави с бавни движения, които да не предизвикват болка. Ако правите правилно движенията, повърхностният слой на кожата трябва леко да се зачерви. Подобен самомасаж значително ще намали натрупването на мазнини по кожата.

Следващото движение е същинското разтриване.При него палците на двете ръце изпълняват движения един срещу друг като имитират процес на рязане.

Движенията трябва да се правят в срещуположни едно на друго посоки. Първо масажирайте дясната половина на шията и ъгъла на челюстта, после постепенно се придвижвайте към лявата част и после отново се върнете към центъра.
Масажът на шията завършете с поглаждане.

Вашият коментар