UNICERA 2012: Турската керамична индустрия е в рекорден възход

catalano
Конкурс за домашно СПА пространство HOME SPA DESIGN
04.04.2012
Pietra2
Уникален релеф за стенната облицовка от италианската компания Pelle Pietra
05.04.2012
DSC_5369


UNICERA , специализираното турското изложение за керамика и оборудване за баня, се превръща в едно от най-значимите събития за сектора, както за Европа, така и за страните от Азия. Това показа 24-тото издание на ежегодния панаир, което се проведе през март 2012 в експо-центъра на Истанбул.

Организаторите на авторитетния международен форум тази година отчитат 15% ръст на международните посетители от рекордните 96 страни сред които САЩ, Австралия, Италия, Франция, България, Германия, Полша, Белгия, Япония, Испания, Великобритания, Швейцария, Китай, Тайван. Нарастващият с видими темпове интерес към турската керамична индустрия съвсем не е случаен, коментират наблюдатели. Това всъщнос т е закономерно следствие от динамичното развитие на цялостната икономика на южната ни съседка.

В Турция финансова криза категорично няма. Нещо повече, икономиката на страната е в небивал възход. Отчетените за 2011 година 14 % икономически ръст дори и за много скептици да изглеждат надути, те са реално доказателство, че турската икономика е в разцвет и е една от най-стабилните както в Европа, така и в Азия.  Добрите пазарни условия, сред които секторите на строителството и обзавеждането процъфтяват, няма как да не се отразят положително и върху керамичната индустрия и производството на оборудване за баня.

Тук е мястото да припомним, че Турция от десетилетия е в първата тройка на Европа по производство на керамика. До скоро обаче това първенство се отнасяше предимно за сегмента  – сервизи за хранене. През последните няколко години и особено сега, след като Европа и особено Италия и Испания се оплетоха във финансовите си проблеми, все повече турски производители на керамични облицовки и санитарен фаянс добиват смелост и самочувствие и излизат на световния пазар като представят модерни колекции, произведени с напълно обновени технологии при това на конкурентни на европейските цени.

Kutahya Seramik , фабриката, която стабилно се нарежда не само сред турските, но и сред европейските лидери в производството на подови и стенни облицовки, представи на UNICERA 2012 няколко напълно нови колекции. Освен подновените версии на сдобилата се със световна слава колекция Versatile, която миналата година бе отличена с няколко награди  за дизайн, производителят представи прекрасни облицовки, с имитации на текстил, коприна и различни видове дървесина.  Плочките се произвеждат с най-съвременна принт-технология, която позволява изключителен финиш на детайла, релеф, осезаем само при докосване и перфектни цветове.  Нови версии бяга показани и от колекцията стъклокерамика  Brezza, които вече се предлагат в различни цветове с огледален финиш, включително в черно и бяло.

Canakkale Seramik, турският производител с най-високи обороти и с най-много чужди пазари, също показа нови дизайнерски колекции, изпълнени с водещите сега технологии  – Digital Print и Water Jet . освен прецизни имитации на текстурата на дървесина, метал и текстил, Canakkale Seramik показа няколко колекции с ориенталски мотиви, но стилизирани с ефектите на модерната естетика, форми и детайли. При някой от тях уникалните ефекти на шарка с ориенталски мотив се получава след авторска комбинация на парчетата по форма и цвят, с което облицовката придобива напълно оригинална визия.

Едно от големите предизвикателства за архитектите на щанда на Canakkale Seramik беше гранитогреса с гигантската дължина от 3 м. Освен Canakkale Seramik само още пет фабрики в Европа произвеждат този продукт, който е супер тънък, само 3 мм и може да се реже с нож за стъкло. В портфолото на Canakkale Seramik се предлагат както варианти за вътрешна, така и за външна облицовка като от тази година фабриката предлага и плочи на 20 см. Ширина. По поръчка на известна италианска фабрика Canakkale Seramik е разработила специална селия от гигантския гранитогрес с финиш на различна дървесина, с което става фабриката с най-широко портфолио в сектора на 3-милиметровия гранитогрес.

В сектора на оборудването за баня турските производители също бележат постижения от най- високо европейско ниво.

Компанията Bocchi показа изключително широко портфолио от цветен санитарен фаянс, сред което и продукти в плътно синьо, ярко оранжево и червено. Компанията Serel, водещ производител на санитарен фаянс, също показа няколко нови дизайнерски серии, сред които интерес предизвика оборудването с  неоново осветление, което маркира силуета на предметите дори и когато в банята е тъмно.

текст и снимки Антоанета  Салфидж

За повече информация за продуктите на водещите турски производители се обръщайте към:
“АБ Витра” е основен вносител на избрани турски производители на облицовъчни материали и оборудване за баня.ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ


Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар