Стартира RIO+20 – Световната конференция на ООН

Бутиков спа хотел в Тайланд на остров Пукет
Бутиковият SPA – хотел Indigo Pearl Phuket в Тайланд
19.06.2012
RIO+20 и перспективите за водата
19.06.2012


Между 20-22 юни 2012 година в Рио де Жанейро, Бразилия се провежда  Световната конференция на ООН  RIO+20.

Какво е RIO+20?

RIO+20 е очаквана световна среща на най-високо ниво, в която ще се включат държавни и правителствени ръководители, представители на частния сектор и НПО от цял свят, за да разискват теми, свързани с устойчивото развитие на планетата. Конференцията на ООН за устойчиво развитие (UNCSD) се организира в изпълнение на Резолюция на Общото събрание  64/236 (A/RES/64/236) на ООН и с нея ще се отбележи 20-годишнината от  конференцията за околната среда през 1992г, която се проведе пак в Рио де Жанейро и 10-годишнината от Световната среща на върха за устойчиво развитие в Йоханесбург.

RIO+20 е историческа възможност да се набележат нови пътища за по-безопасен, по-екологичен и проспериращ за всички свят.
Двадесет години след световната среща в Рио де Жанейро, на която страните приеха  „План 21” за преосмисляне на икономическия растеж съобразно принципите за социална справедливост и гарантирано опазване на околната среда на 20-22 юни 2012 година ООН отново събира страните.Международните институции отново ще търсят съгласие по мерки, с които гарантирано ще се намалява бедността и същевременно ще създават работни места, ще се толерира използването на чиста енергия и по-устойчивата употреба на природните ресурси.

Какви въпроси ще се обсъждат?
Официалните разговори ще се фокусират върху две основни теми:
Как да се изгради зелена икономика, за да се постигне устойчиво развитие, за да се намали бедността и да се подкрепят развиващите се страни;
Как да се подобри международната координация за устойчиво развитие.

Какво ще се случи на Рио+20?
Хиляди участници от правителствата, частния сектор, НПО и други организации се събират в Рио де Жанейро, за да дадат силен стар на новата програма за устойчиво развитие на света, която се очаква да се приеме на конференцията.
Успоредно с  официалната програма се провеждат десетки съпътстващи събития, форуми, фестивали, изложби, панаири.
Очаква се правителствата да приемат ясни мерки за прилагане на устойчиво развитие, които да са базирани на редица успешни практики от последните години.

RIO+20 и перспективите за водата

Източник: http://www.unwater.org

Вашият коментар