Бургаски минерални бани

„Поморийско езеро” с награда „Син глобус” за управление на влажна зона
30.07.2012
Солниците в Бургаски минерални бани
Бургаски минерални бани
31.07.2012
banja_idei7

Бургас е вторият по големина морски град в България, който е  разположен на Южното Черноморие. Освен с красиво море и просторни плажове, Бургас предлага чудесни възможности, за балнеолечение с минеларна вода и характерна морска кал.

Кални бани в Бургас

Кални бани с чудодейна луга и кал могат да се правят в района на кв. Сарафово на плажа Солниците.   Плажът е разположен от дясната страна на главен път Бургас – Слънчев бряг, преди кв. Сарафово.

Калта действа благоприятно при ставни, кожни и гинекологични проблеми. Противопоказно е обаче да се правят кални бани от хора със сърдечно-съдови заболявания.

Лугата е другото природно чудо, което се използва като болкоуспокояващо и за тонизиране. Лекарите съветват в лугата да се стои НЕ повече от половин час, тъй като това значително натоварва сърдечната дейност. Също така не се препоръчва къпането в луга, ако желаете да облекчите кожно заболяване.

Бургаските минерални бани

В близост до града са разположени и Бургаските минерални бани. Намират се на 15 км. в северозападна посока и са изградени сред зеленина и спокойствие. Това е един от най-старите балнеоложки центрове у нас. Минералната вода, която блика там е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, хронични гастрити и пиелонефрити и т.н. Водата действа благотворна и за укрепване на общото състояние на организма.

Температурата на термалната вода е около 41 градуса, бистра и без цвят, слабо минерализирана с общ дебит 36 л/сек.

1. Показания за лечение с бургаската минерална вода:

заболявания на опорно-двигателния апарат: състояние след остър ставен ревматизъм, инфекциозен полиартрит, ревматоиден полиартрит с невисока активност, болестта на Бехтерев, артрозна болест, заболяване на костите, мускулите, сухожилията, състояние след счупване на костите, периартрити след остър стадий, миозити, тендовагинити, контрактури, деформации;
заболявания на периферната нервна система: дискова болест, радикулити, плексити, невралгии, неврити, полирадикулоневрити;
заболявания на централната нервна система: състояние след прекаран менингит и менингоенцефалит, полиомиелит, травми на гръбначния стълб и гръбначния мозък, системни дистрофични прогресиращи заболявания на нервната система и мускулния апарат, прогресивна мускулна дистрофия, дисеминирана склероза, състояние след прекаран мозъчен инсулт;
заболявания на пикочо-половата система: стерилитет, параметрит, простатит;
кожни заболявания: склеродермия, псориазис.

2. Противопоказания:

злокачествени новообразувания;
туберкулоза;
инфекциозни заболявания;
температурни състояния;
тежки сърдечно-съдови заболявания;
психични заболявания;
бременност;
Базедова болест.

Вашият коментар