Бургаски минерални бани

banja_idei7
Бургаски минерални бани
31.07.2012
Балнеохотел, св. Мина в Бургаски минерални бани
Хотел Свети Мина, Бургаски минерални бани
31.07.2012
Солниците в Бургаски минерални бани


Бургас е вторият по големина морски град в България, който е  разположен на Южното Черноморие. Освен с красиво море и просторни плажове, Бургас предлага чудесни възможности, за балнеолечение с минеларна вода и характерна морска кал.

Кални бани в Бургас

Кални бани с чудодейна луга и кал могат да се правят в района на кв. Сарафово на плажа Солниците.   Плажът е разположен от дясната страна на главен път Бургас – Слънчев бряг, преди кв. Сарафово.

Калта действа благоприятно при ставни, кожни и гинекологични проблеми. Противопоказно е обаче да се правят кални бани от хора със сърдечно-съдови заболявания.

Лугата е другото природно чудо, което се използва като болкоуспокояващо и за тонизиране. Лекарите съветват в лугата да се стои НЕ повече от половин час, тъй като това значително натоварва сърдечната дейност. Също така не се препоръчва къпането в луга, ако желаете да облекчите кожно заболяване.

Бургаските минерални бани

В близост до града са разположени и Бургаските минерални бани. Намират се на 15 км. в северозападна посока и са изградени сред зеленина и спокойствие. Това е един от най-старите балнеоложки центрове у нас. Минералната вода, която блика там е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, хронични гастрити и пиелонефрити и т.н. Водата действа благотворна и за укрепване на общото състояние на организма.

Температурата на термалната вода е около 41 градуса, бистра и без цвят, слабо минерализирана с общ дебит 36 л/сек.


Основен лечебен фактор на курорта е минералната вода – характеризира се като гореща (41° С), слабоминерализирана (0,604 г/л), хлоридно-хидрокарбонатно-натриева, с висока алкална реакция (рН 9,95), силициева (94 мг колоидална мета силициева киселина в л.). Бистра, безцветна, без мирис и с много добри питейно вкусови качества, за което допринася много малката водна твърдост (т.нар. “мека” вода).
Показания за лечение
Показания за лечение – лечение на възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след фрактури на костите, заболявания на периферната и централна нервна система, както и за обща профилактика и укрепване на организма при здрави посетители на хотела – за закаляване срещу простудно инфекциозни заболявания и за повишаване на физическата и психическа издръжливост.

Природа

Курорта се намира 31 м. Надморска височина Климатът е преходно-континентален, с типично черноморско влияние. Лятото е топло и горещо, зимата – мека до умерено студена. Средната януарска температура е +2 градуса по Целзий, а средната юлска температура  + 23,4 градуса по Целзий. Климатичните показатели създават благоприятни условия за провеждането на целогодишно балнеолечение и за комплексно балнео-климатолечение и профилактика.

1. Показания за лечение с бургаската минерална вода:

заболявания на опорно-двигателния апарат: състояние след остър ставен ревматизъм, инфекциозен полиартрит, ревматоиден полиартрит с невисока активност, болестта на Бехтерев, артрозна болест, заболяване на костите, мускулите, сухожилията, състояние след счупване на костите, периартрити след остър стадий, миозити, тендовагинити, контрактури, деформации;
заболявания на периферната нервна система: дискова болест, радикулити, плексити, невралгии, неврити, полирадикулоневрити;
заболявания на централната нервна система: състояние след прекаран менингит и менингоенцефалит, полиомиелит, травми на гръбначния стълб и гръбначния мозък, системни дистрофични прогресиращи заболявания на нервната система и мускулния апарат, прогресивна мускулна дистрофия, дисеминирана склероза, състояние след прекаран мозъчен инсулт;
заболявания на пикочо-половата система: стерилитет, параметрит, простатит;
кожни заболявания: склеродермия, псориазис.

2. Противопоказания:

злокачествени новообразувания;
туберкулоза;
инфекциозни заболявания;
температурни състояния;
тежки сърдечно-съдови заболявания;
психични заболявания;
бременност;
Базедова болест.

Вашият коментар