„Поморийско езеро” с награда „Син глобус” за управление на влажна зона

Вода в Димитровгард
Безплатна минерална вода раздават в Димитровград
30.07.2012
banja_idei7
Бургаски минерални бани
31.07.2012


„Поморийско езеро” получи международната награда „Син глобус” за добро управление на влажна зона

Природозащитни дейности за възстановяването на влажната зона се провеждат от 1996 г. основно от неправителствени екипи с подкрепата на МОСВ и местните власти

„Поморийско езеро” получи международната награда „Син глобус” за Европа за добри практики в управлението на влажната зона.

Наградите „Син” и „Сив” глобус се връчват по инициатива на Международната организация World Wetland Network (WWN), която включва неправителствени организации, занимаващи се с опазване и управление на влажни зони. Наградите се връчват на влажни зони с международно значение, включени в списъка на Рамсарската конвенция в две основни категории – за най-добри („Син глобус”) и за най-лоши („Сив глобус”) практики в управлението на влажни зони. Отличените се избират чрез гласуване, в което тази година са взели участие над 2000 неправителствени организации от цял свят. Тази година бяха връчени шест награди „Син глобус” за влажни зони в Япония, Нова Зеландия, България, Мадагаскар, САЩ и Перу. „Сив глобус” получиха пет Рамсарски места, съответно в Южна Корея, Колумбия, Австралия, Хърватска и Бенин.

Наградата на Поморийско езеро бе връчена на националния координатор на Рамсарската конвенция за влажните зони в България Айлин Хасан, експерт в МОСВ, която представляваше България на 11-та Среща на страните членки на Рамсарската конвенция за влажните зони (COP11) в Букурещ, Румъния.

Сред най-големите успехи в управлението на „Поморийско езеро” като влажна зона е възстановяването на хидрологичния режим на езерото чрез ремонтиране на канала море-езеро. Каналът е единствената връзка на солената лагуна с Черно море и правилното му функциониране е от ключово значение не само за биоразнообразието, но и за солодобива и добива на лечебна кал от езерото. Каналът е ремонтиран в рамките на проект  „Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление”, финансиран от Глобалния екологичен фонд и Световната банка. В рамките на същия проект беше изграден и посетителският център на Поморийско езеро. Той е един от най-модерните посетителски и природозащитни центрове на Балканския полуостров, като неговото оборудване бе осигурено по проект на „Зелени Балкани”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ и Европейския фонд за регионално развитие.

За опазването и възстановяването на влажната зона се положени редица поддържащи и възстановителни дейности от 1996 г. Основните природозащитни дейности са осъществени от неправителствени екипи в партньорство и с подкрепата на МОСВ и местните власти.

източник: http://www3.moew.government.bg

Вашият коментар