Разработиха тоалетна, която не се нуждае от връзка с ВиК мрежата

Florakids_2
Вода и светлина – грандиозно светлинно шоу в Токио
12.08.2012
Тоалетна работи без вода
Разработиха тоалетна, която не се нуждае от връзка с ВиК мрежата
17.08.2012

2,6 мил.души в света нямат достъп до тоалетна. Преди година фондацията Бил и Мелинда  Гейтс” обявява конкурс за проект на тоалетна, която да осигури санитарно решение и за най-бедните райони, което да е екологично и икономически осъществимо.
Целите на поръчката са следните: да се създаде тоалетна на бъдещето. Тази тоалетна да не се нуждае от връзка с канализационна мрежа, да няма външен източник на енергия, да е част от система за рециклиране на отпадъците и да струва не повече от 5 цента на ден на човек.

Над 22 световни университета се включват с разработки в обявения конкурс. Финансирането от  40 000 $ печели интердисциплинарен екип от Австрия с проекта си ‘Re-invent the Toilet’. Екипът начело с инженера Tove Larsen в продължение на години работи по проекти, свързани с отделянето на урина от фекалии. „За нас беше очевидно, че технологията на процесът на отделяне е част от модела на конкуренцията в бранша”. Само така според Ларсен може ефективно да се извлече и рециклира водата от тоалетната.

Проектът ‘Re-invent the Toilet’ предлага именно такова решение на отделяне. Освен това тя дава ефективен резултат срещу миризмите и най-важното, значително намалява потреблението на вода, нужна за измиване. То е между 1-1,5л на индивидуална употреба. Тази вода е напълно достатъчна както за ръчното измиване на тоалетната, така и за аналното хигиенизиране с вода, практикувано от мюсюлманите и хиндуисите. Новата тоалетна не се нуждае от връзка в канализационната мрежа. Всеки път след употреба потребителят е достатъчно да натисне педал и да изпомпи водата до малък резервоар. После може да я ползва за измиване. Пречистена през мемранен филтър използваната вода гарантирано без съдържание на микроорганизми се рециклира на принципа на електролиза, задвижвана от слънчева енергия.
Екипът на Ларсен вече е доказал, че изобретението може ефективно да функционира. Сега обаче предстои следващото предизвикателство – да се  тества и да се подготви за масова употреба. Това трябва да се случи до 2013 година.

Източник: http://www.sciencedaily.com/

Вашият коментар