Стоки от индустрията за красота, които могат да ни убият

Dent-Cube1
Иван Иванов: Загубите на вода на места стигат до 70%
20.08.2012
Интериор на малка баня
Малката баня – идея за интериор
22.08.2012
Опасни козметични процедури

Знаете ли колко вредни вещества съдържат козметичните продукти, някои от които употребяваме ежедневно? Дори и да не сте се замисляли за съдържанието на червилото и крема, добре е поне за момент да разсеете сладката мъгла на красотата и да си помислите върху цената, която плащате за нея.

1.    Червилото
The Washington Post публикува информация, че 400 производителя на червила използват в производствения процес олово, който може да повлияе негативно върху основните процеси на организма и да навреди на органите. (Същевременно изследванията показват, че оловото се съдържа в много по-големи количества в някои храни, отколкото в грима). Фактите обаче     са си факти. Този метал може да окаже смъртоносно въздействие върху човешкия организъм, факт, който не бива да забравяме, когато червим устните си.

2.    Блясък за устни. Вазелинът е този,  устните блестящи, но той е продукт от преработката на нефта. Европейският съюз забрани производството на продукти, които използват вазелин точто, защото той може да предизвика онкологични заболявания. Изследванията показват, че при жените с рак на гърдата в кръвта им има два пъти повече вещества, съдържащи се във вазелина, отколкото в здравите жени.


3.    Автобронзанти под форма на спрей. Автобронзантите се рекламираха като най-безопасният начин за придобиване на тен. Така беше, преди да излезе съобщение, че  основната съставка в автобронзанта DHA,  може да повреди клетките  и да предизвика рак. Химическото вещество, което прави тена е безопасно, ако се нанася под формата на крем. Но ако е под формата на спрей, веществото може случайно да се вдиша и да действа като отрова.

4.    Лак за нокти
Когато установяват, че една от активните съставки на лака за нокти, DBR, може да е потенциално опасна, тя бива забранена за употреба. Проблемът е в това, че много лакове за нокти продължават да съдържат формалдехид, вещество, което се използва при съхранението на мъртвите органи. То може да предизвика астма или да провокира образуване на рак. Според някои лекари въздействието на това вещество е преувеличено, доколкото повърхността на нокътя е непроницаема.

5.    Слънцезащитният крем
Работната група по опазване на природната среда съобщава, че витамин А, който се съдържа в 40% от слънцезащитните кремове, вреди на кожата, когато е под въздействие на слънчевите лъчи. Не бива да се забравя обаче, че повече изпитания се провеждат върху мишки, чиято кожа много по-бързо заболява от рак в сравнение с човешката.

6.    Дезодорантът
Още през 60-те години на миналия век се налага мнението, че някои от съставките на дезодорантите са вредни на човешкия организъм. Внимателните изследвания показват, че  неговите съставки не причиняват рак на гърдата. Оказва се, химическите елементи, които се съдържат в аерозолната опаковка, могат да повишат нивото на астрогена и с това да се предизвика разрастване на тъканите  на млечната жлеза, което може да е същинския причинител за раково образование.


7.    Боя за коса.
Според изследванията, жените които предпочитат да боядисват косата си в тъмни цветове, са подложени на по-голям риск от образуване на лимфоми. Оказва се също, че и самите коафьори, които боядисват коса ежедневно, са подложени на опасност от рак на гърдата, поне повече, отколкото жените, които не се боядисват с червена боя.

8. Бразилско кератиново лечение на косата.това лечение е многопопулярен метод за  придаване на обем или изправяне на косата, независимо от рожденния й вид. Вълшебството се случва заради въздействието на кератиновите протеини върху косата, но експертите считат     че всичко е работа на формалдехида. Освен това по време на процедури има изпарения, което поставя на риск и фризьорката.


9.Евтината бижутерия
евтините дрънкулки са изключитено популярни, особенно сред девойките. Изледванията показват обаче, че близо една четвър от предлаганите на пазара са с повишено съдържание на токсини, някои от които предизвикват занижаване на умствените възможности или рак.

10. Тясната дреха
Разказите за вредата от корсета вече отдавна са история. Но по мнението на водещи нивролози, елементи от съвременното облекло, като тесните джинси например, могат сериозно да навредят на здравето. Тясната дреха като джинсите, които правят фигурата по-тънка и издължена, може да нарани кожата на бедрата или полукръгла липоатрофия.


11. Микроигли
Процедурите за лице с микроигли обещават по-здрав и свеж вид на кожата. Но те могат да доведат до травми и да повредят кожата. Експертите предупреждават и за по-голяча опасност, доколкото козметичните салони не могат да гарантират максимална стерилизация на уредите след всеки клиент. Козметиците твърдят, че сменят ролката след всеки клиент с нова, но кой всъщност проверява това?

12. Гръдните импланти
Гръдните импланти са поредното доказателство за високите критерии за красота в модерния свят. Вече над 10 милиона жени са се подложили на корекции на гърдите. В замяна на това  те са поели риск от кръвоизливи, алергии, инфекции и дори смърт – като порнозвездата Секси Кора.

13. Перманентният грим
Тази на практика козметична  татуировка може да ви спести до 20 минути сутрин за подготовка на тоалета. Тя трябва да се осъществява само от специалисти, защото може да е причина за поява на подутини или зачервяване на кожата.

14. И всички останали…
Докато всички нови химически вещества се тестват, не можем да знаем дали някоя от съставките им няма да ни навреди смъртоносно. Според публикации в списанието Environmental Health Perspectives , компонентите от почти всички козметични продукти, от червилото до лака за нокти могат да предизвикат диабет. Голяма част от козметиката в мрежата се продава с етикети с описание на съдържанието, така че това, което може да правите за себе си е,, поне да изчитате съдържанието на продукта.

Източник: bigpicture.ru

Вашият коментар