Вихрен Влахов: Понятието „теракота“ ще остане в историята

Bologna122
Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Висшия консултативен съвет по водите
12.10.2012
Лири за баня
Ралица Янкова: „Очаквайте нова по-атрактивна промоция в „Диляна дизайн““
14.10.2012
Дизайнерски плочки и гранитогрес за баня


Вихрен Влахов от 17 години  успешно представлява  в България  MARAZZI GROUP – водеща италианска група в сектора на керамичните облицовки, която се представя в над 130 държави по света под различни марки:  MARAZZI, MARAZZI ESPANA, CERABATI, KERAMA MARAZZI, MASTERKER, AMERIKAN MARAZZI TILE, HATRIA и др.. , От три години Вихрен Влахов представлява и италианския бранд RAGNO.


– Вие сте един от търговските представители за  България в сектора на керамичните облицовки с  най-дългогодишен опит и всяка година посещавате болонското изложение Cersaie.  Какво е общото Ви впечатление от тазгодишното юбилейно издание на международния панаир? Имаше ли според Вас интересни технологии или дизайн, които си заслужават да бъдат отбелязани?


Да, вече съм „ветеран” в тази област… Тази година панаирът в Болоня мина отново под знака на кризата… може би знаете, че спадът на продажбите на италиански плочки на местния пазар е около 30 % спрямо миналата година, което никак не е малко… Като цяло, благодарение на новите технологии, стремежът на повечето производители е да правят все по-успешни имитации на дърво и камък, видим бетон, дори кожа – в най-различни варианти, да предлагат все по-големи размери и да се стремят да произвеждат по-тънки плочки… Понятието „теракота” скоро ще остане в историята – подовите плочки са изцяло „гранитогрес” (понятието,  придобило популярност у нас), но с обработка, която няма нищо общо с това отпреди десетина години – т.н. „технически гранитогрес”, с оцветяване „сол и пипер”… Освен това, съвременният гранитогрес, както и голяма част от фаянса (италианците го наричат „pasta bianca” – „бяла паста”) вече се предлага основно калиброван. Смело бих могъл да заявя, че технологичният напредък в керамичната промишленост през последните 10 години е много по-осезаем отколкото този в автомобилната промишленост, например. Една съвременна баня през 2012 година е много по-различна от тази отпреди десетина години, в сравнение с един автомобил сега и в началото на века !
Разбира се, стандартните подови и стенни плочки все още се произвеждат за масовия клиент…

Вие представлявате и  на практика наложихте в България  MARAZZI GROUP – една от най-мощните групи в сектора на керамичните облицовки, която от години не е губила лидерските си позиции не не само в Италия, но и в света. Справя ли се според  Вас керамичният сектор с икономическата криза и кои стратегии за оцеляване вече дават резултат според Вас?


Е, не бих казал, че аз съм я наложил – самата марка се наложи, а аз винаги съм се стремял да помагам на този процес.  Наистина групата MARAZZI е една от най-мощните групи в света в този сектор и производител номер 1 в Италия от много години, а това го знаят малко хора в България.  Не бих искал да цитирам цифри, само ще дам един пример в тази насока:  вторият в класацията на италианските производители на керамични плочки има годишен оборот с около 35 – 40 % по-малък от този на MARAZZI, а третият е с оборот от около една трета. Не искам да казвам нищо лошо за конкуренцията, но в близко бъдеще няма кой да ни измести от челната позиция. Това се е случило благодарение на много факти: MARAZZI e основана в далечната 1935 година и е с опит от почти 80 години, непрекъснато инвестира в технологично търсене и развитие, първа стъпва на чуждите пазари и започва да инвестира в интернационални структури, предлага много широка продуктова гама.

MARAZZI е един пример за справяне с икономическата криза – в момент, когато всички свиха тотално разходите си, когато някои производители дори спряха временно производството си, за да се „ослушат” и получат държавна субсидия, MARAZZI мощно инвестира в най-съвременни поточни линии и технологии, свързано с разработването на много нови модели.  От четирите свръхмодерни поточни линии за „непрекъснато леене” на гранитогрес – две са в цеховете на MARAZZI, а една от тях е с единствената по рода си преса за гранитогрес с размери 130 х 130. Не трябва да се учудваме, ако скоро на пазара се появи подова плочка с размер 120 х 120 !

Продуктовите ни каталози са изключително богати и разнообразни и когато един архитект или дизайнер работи с тях – на него на практика не са му необходими други производители. Освен това, всяка година MARAZZI пуска в производство около 25 нови серии (говоря общо за италианските брандове MARAZZI и RAGNO), с по 5-10 цвята, 3-4 размера и много декори и специални елементи.
И не на последно място – MARAZZI много държи на обслужването. Не бих казал, че сме безгрешни  – идеални хора и производители няма, но се стремим максимално бързо да реагираме на всяко „трепване” от страна на пазара, а при проблеми – да ги отстраняваме възможно най-бързо и удобно за клиентите.
И резултатът е налице – за първите 9 месеца на 2012 година продажбите ни на българския пазар са се увеличили с над 50 % спрямо миналата година !!!

Какво ново показа тази година MARAZZI GROUP на Cersaie?

Вече споменах за изключително широката продуктова палитра на MARAZZI – от нискобюджетни плочки за големи обекти, през среден и висок клас фаянс и гранитогрес, мозаечни плочки от стъклокерамика и кристално стъкло, специални плочки за хранително-вкусовата промишленост, за хипермаркети, монтирани по метода на виброполагането, системи за повдигнат под за открити тераси и закрити помещения, различни системи за вентилирани фасади, а от тази година – и системи за басейни…
Характеристиките, които отличават бранда: не правим компромиси с качеството на продуктите. Някои производители, например, постигат добри цени чрез изпичане на гранитогреса при по-ниски температури и за по-кратко време и продукцията им няма необходимите характеристики… Тези плочки са нетрайни, но по търговете печелят с ниските си цени… Освен това, MARAZZI има вътрешни правила за контрол, по-строги от самите Европейски Норми (EN) – например – ако те приемат толеранс от плюс-минус 3 % по определен показател – MARAZZI не допуска до пазара плочки с по-голямо отклонение от плюс-минус 1,5 % ! Да – качеството струва пари и все пак – смея да твърдя, че сред равностойните ни конкуренти  ние държим най-добрите цени и флексибилна политика, което ни позволява да продаваме успешно и в кризата, както и да влизаме и в големите обекти.

Новости:  няколко серии фаянс – SILKSTONE, ROMANTIQUE, CONCEPT, OFICINA7 – с дебелина от 6 мм. – калиброван и размери 15 х 60, 30 х 60, 32,5 х 97,7;  гранитогрес, имитация на видим бетон – серията BROOKLYN; гранитогрес , имитация на камък – сериите PIETRA DI BRERA и LANDSCAPE; няколко нови цвята и аналози на най-продаваната ни серия в момента – гранитогрес,имитация на дърво с размери 10, 15, 20 и 30 х 120 – TREVERKHOME, а именно: TREVERKATELIER и WOODSTYLE; гранитогреси за силно натоварени зони -SISTEM_N и SISTEM_B – с размери 90 х 90, 45 х 90, 30 х 60, 60 х 60 и 60 х 120; гранитогреси за по-слаб трафик – SPAZIO, CULT, MAISON, JAZZ – с нови размери – 45 х 45, 75 х 75 и 37,5 х 75; мозайки от стъклокерамика с размери 1 х 1; системи за сух монтаж на плочки; системи за оформяне ръбовете на басейни и декоративни решетки от гранитогрес и др.

Вие добре познавате вкуса и критериите на българският потребител – доказателство за това е, че толкова години успешно успявате да задържите лидерските позиции на Marazzi и в България. Как кризата се отрази на категорията „български клиент“? Налага ли ви се да прилагате нови подходи в презентирането на брандовете, които представяте? Да очакваме ли например по-ниски цени?


Както вече казах, ние от MARAZZI сме много флексибилни. Още преди около 2 -3 години започнахме да определяме поотделно с всеки от нашите партньори в България серии, които те биха продавали и за които ние им предоставяме специални ценови условия, с предимство от около 20 % – което никак не е малко и дава своите добри резултати. Ще продължаваме с тази политика и занапред !

Въпросите зададе Антоанета Салфидж

Вашият коментар