Германският опит във водния сектор

Президентът заплаши с вето на закона за водите, ако отпадне уедряването на ВиК сектора
28.10.2012
Design
Дискусия за банята в Експо Баня София
05.11.2012


Единадесет германски  фирми с опит и интереси във ВиК сектора са представили дейността си с цел намиране на български парньори  по време на тридневна среща, организирана от Германо-българската индустриална търговска камара, по заръка на Германското федерално министерство на икономиката и технологиите, съобщава в. „Строителство Градът“.

Интересът на германските фирми бил предимно в прилагането  на нови технологични решения във  ВиК сектора, като  нови безизкопни технологии, саниране на канали и тръбопроводи, на резервоари за вода и други дейности, обясниха от Камарата.

Преди същинската среща е била направена интересна презинтация на проекта по саниране на градската канализационна мрежа на Дрезден.

Дрезденската канализационна инфраструктура е струвала на жителите на града  350 млн. евро, като 20% от тях са били под формата на субсидии, стана ясно от презентацията на Торстен Зайлер от компанията Stadtentwässerung Dresden GmbH, която се грижи за градската канализация на град Дрезден, по поръчка на местната власт. Към днешна дата подобряването на  инфраструктурата се рефинансира от събираните от гражданите такси, включително и такса дъждовна вода, възлизаща на 1.69 евро/кв.м ха.

Тези такси са твърде високи дори за Германия, но пък  допринасят за борбата със загубите на питейна вода и намаляване на течовете, обясни лекторът.

Един от начините за поддръжка на канализационната мрежа е употребата преградна машина и този метод се прилага вече над  100 години. Но осъвременяването на  тази машина и използването на заместители при изсмукването на утайките, както и уеднаквяването на сеченията на каналите, води до една по-лесна поддръжка на канализационната мрежа, обясни специалистът.

По време на съвместна конференция лектори от Германия и България представиха предизвикателствата пред ВиК сектора сектора,  актуалните проекти и реформите в България, както и германският опит в управлението на водите.

Източник: Строителство Градът

Вашият коментар