Дискусия за банята в Експо Баня София

Германският опит във водния сектор
30.10.2012
Manova_studenti
Спешна среща за промените в собствеността и окрупняването на ВиК сектора свикват в КНСБ
07.11.2012
Design

Български архитекти и дизайнери предлагат гледни точки към пространството в банятd.

Рока България обявява старта на Jump the Gap – най-популярният международен конкурс за млади дизайнери в областта на банята

Наближава старта на  петото издание на международния конкурс за млади дизайнери Jump the Gap най-популярният международен конкурс за млади дизайнери в областта на банята. Тази година Рока България провокира итереса на младите български архитекти и дизайнери с великолепна съпътстваща инициатива – дискусия на тема  «Нови тенденции в продуктовия дизайн и пространството на банята».

Събитието ще се състои на 8 ноември (четвъртък), от 18.00 ч., в  изложбения център Експо Баня София

на бул. Мария Луиза 16 в столицата.

Срещата е отворена за участие на всички желаещи. Ценен е и погледът на медиите.

Желателна е регистрация на имейл expo.bath@bg.roca.net или телефон 02/ 939 60 90.


Модератори на дискусията ще бъдат арх. Иво Пантелеев и Величко Великов от българската група за дизайн Черга. Неговите колеги Ирена Памукова, Дия Николова и Джакомо Баруци Вай ще променят пространството на залата специално за събитието. Промяната включва три инсталации, които ще покажат различни възможни теми свързани с банята. Ще има отделена зона за напитки, в близост до експозицията и зона за разговори където гостите да поседнат и поговорят за дизайн. Въображаема баня, аранжирана с продуктите на Roca и на дизайнерите от ЧЕРГА ще покаже как дизайн-продуктите, извадени от тяхното обичайно значение, могат да променят пространството и ще провокира участниците да прескочат границата на очакваното и погледнат с нов поглед продуктите в банята.

награждаване на Михал Варикиевич от Полша, победител в конкурса Jump the Gap 2010-2011, в Roca London Gallery

Идеята на дискусията е среща на различни гледни точки за развитието на българския дизайн и пътят на младите български творци към световната сцена. В рамките на срещата ще бъде представен и Международен конкурс за млади дизайнери на Roca Jump the Gap, платформа за изява на млади дизайнери от цял свят на възраст до 35 години. Конкурсът е отворен за участие на млади творци от цял свят. Рока България вярва, че скоро ще има и български финалист на конкурса и е време да обърнем внимание към развитието на дизайна в България.
Организаторите канят на срещата студенти, преподаватели, дизайнери и архитекти, представители на медиите и всички, които биха желали да прекарат една вечер в приятелска атмосфера, с чаша вино и разговор за дизайна на бъдещето.
Арх. Иво Пантелеев

Арх. Иво Пантелеев е роден през 1959 г. През 1986 г. завършва архитектура във ВИАС /УАСГ/. Пак там, завършва специализация по градоустройство, а през 1991-1992 г. специализира урбанизъм в университета „Джон Хопкинс”, САЩ. Съучредител е на А.Д.А. от 1991 г. и е неин съуправител от 2006 г. Професионалният му опит включва ръководството на екип на А.Д.А. в мащабни проекти в страната. Председател е на УС на фондация „Защитено жилище ЗАЕДНО”. Член е на КАБ и САБ. Член е на борда на International Urban Fellows Association и на борда на Американски колеж, София.

Черга, българска група за дизайн

Черга е група от млади български дизайнери, работещи заедно с общи цели, независимо от разликата в темперамент, начин на работа и стил.

Името ЧЕРГА е избрано, защото тази дума най-точно описва характера и пъстротата на българския народ и душевност. Въпреки ярката си индивидуалност и различия, членовете на групата се стремят заедно да покажат силата и предимствата на българския дизайн – като продукт и част от световната култура и среда.

Черга, българска група за дизайн се представя на различни български и международни форуми на дизайна. В началото на септември, ЧЕРГА в партньорство с Camera di Commercio Italiana in Bulgaria организира първото представяне на български продуктов дизайн в Италия – Милано, по време на изложението Macef – 06-09 септември 2012. Експозицията на групата беше разположена на  Via Maestra  – алеята на дизайнерите, която преминава през всички палати. В изложбата бяха представени 7 дизайнера с 10 продукта, голяма част от които произведени от български производители и показани за първи път по време на изложението.

http://www.cherga.org/  
http://www.rabotilnica.com/

Jump the Gap

Международният конкурс за дизайн Jump the Gap се организира съвместно от Roca и Barcelona Design Centre и е насочен към млади професионалисти и студенти по архитектура и дизайн на възраст до 35 години. Jump the Gap е идеалната платформа за новите поколения да покажат своя талант и визия за банята на бъдещето.

Председатели на журито на предишните издания на конкурса са били Рафаел Монео, Бенедета Талябу, Джон Пуосън и Рон Арад. Тази година председател на журито ще бъде архитекта от Япония, Кадзуйо Седжима, носител на Архитектурна награда Прицкер за 2010 г.

Наградата за победителя е 5000 евро, а авторите на всички отличени проекти получават известност в професионалните среди, вкл. попадат в полезрението на някои от най-добрите световни дизайнерски студиа.
www.jumpthegap.net

Вашият коментар