Млади дизайнерки промениха пространството в Експо Баня София

Победителите в Jump the Gap в Експо Баня София
Jump the Gap събра над 150 млади дизайнери и архитекти на среща в София
12.11.2012
Интериор на СПА център в Италия
Parco Acque – футуристичен аква-център от италиански дизайнери
15.11.2012
Инсталация за баня на дизайнери от Черга

Дизайнерките Ирена Памукова и Дия Николова от групата "Черга"

Атрактивната инсталация от обичайни и не толкова обичайни елементи от банското обзавеждане има за цел да провокира младите дизайнери да се включат в международния конкурс  Jump the Gap.


Ескпо Баня София, изложбеният център на ROCA, е с нов артистичен декор. Младите дизайнерки Ирена Памукова и Дия Николова решиха да създадат творческа инсталация, която да провокира архитектите и дизайнерите да се включат в в петия международен конкурс за иновативни решения за банята Jump the Gap.

Инсталацията се състои три зони, изобразяващи различни сцени и генериращи асоциации на типични дейности за банята, като ходене до тоалетна, вземане на душ, миене на ръцете и зъбите. Интерпретацията на тези дейности обаче младите дизайнерки постигат с необичаен синтез от предмети от бита, които тук са извадени от конкретното им съдържание и са вкарани в банята или пък обратно, банското обзавеждане е поставено в необичайна композиция.

Едната зона представя тоалетната, най-интимното уж пространство, като място с висок потенциал на комуникативност. В нея има 6 тоалетни чинии, „свързани“ с копринена червена панделка. Силната асоциативност на идеята получи достоверното си потвърждение от факта, че през цялото време на откриването на инсталацията тоалетните места бяха заети.

Друга зона представя една въображаема гледна точка към цялата баня. В нея продуктите на ROCA са аранжирани от дизайнерите на Черга в граници, очертани с контур. В интериора са включени редица предмети, които по традиция нямат нищо общо с банята.

Защо не? – питат дизайнерите.

Защо душ-корито да не се съчетае с дизайнерска лампа, тази на  Волен Валентинов например, ей така, вместо душ. Параванът пък нека да е от етажерка от ролките на хартия за принтер. В тази баня има място и за куче. То се казва Вай и е на дизайнера  Джакомо Баруци  и Ирена Памукова. В тази обстановка върши работа на чудесна поставка за кърпи. Поставен върху мивката, моливникът на Величко Великов пък служи за чаша за четки за зъби и паста. Лампите на Ники Михайлов са светещи чехли за баня. Пред бароковото огледало е барстолът List на Ирена Памукова и Милена Палева, който е поставка за козметика, а близко до него е етажерката от Петьо Денев – експозитор за тежести за гимнастика. Цялата сцена е осветена от лампион от стари стикове за хокей на Диди Лазарова.

Абсурден синтез от битови асоциации, които те провокират да се замислиш и да напуснеш границите на вероятното и предсказуемото, нали.

Забавната инсталация на дизайнерите от Черга можете да разгледате в Експо Баня София до 16 ноември.

Дизайнерките Ирена Памукова и Дия Николова от групата "Черга"

Вашият коментар