Jump the Gap събра над 150 млади дизайнери и архитекти на среща в София

Треперушка Младенова : „Настояваме за самостоятелен закон за ВиК сектора“
11.11.2012
Инсталация за баня на дизайнери от Черга
Млади дизайнерки промениха пространството в Експо Баня София
12.11.2012
Победителите в Jump the Gap в Експо Баня София

Международният конкурс вдъхнови дизайнерите от група Черга за специална инсталация, която може да бъде видяна до 16 ноември 2012


Стартиралото наскоро пето издание на международния конкурс Jump the Gap бе поводът, който срещна млади български творци и студенти по архитектура и дизайн с утвърдени професионалисти. Идеята бе да се споделят възможностите за развитие на младите таланти и важната роля на участието в професионални конкурси. Тема на разговорът, който се случи в изложбения център Експо Баня София беше «Нови тенденции в продуктовия дизайн и пространството на банята». Символични домакини и организатори на събитието бяха Рока България, арх. Иво Пантелеев и Черга, българска група за дизайн.


Веселин Симов, Рока България


Начало на разговора даде представянето на Международния конкурс за млади дизайнери Jump the Gap, който традиционно привлича стотици участници от цял свят. Най-важните условия за участие са максимална възраст 35 години и новаторски идеи за банята на бъдещето. Проектите се оценяват от международно жури, признати професионалисти в сферата на архитектурата и дизайна. Финалистите получават популярност в професионалните среди. Победителите, освен паричната награда от 5 000 Евро, имат възможност да работят по реализацията на своите проекти. Всички условия на Международния конкурс Jump the Gap са публикувани на сайта www.jumpthegap.net. «Конкурсът е отворен за участие на творци от цял свят. За да е максимално обективна оценката на журито, до последния етап на конкурса не се знаят имената на участниците, оценяват се само проектите. Радостното е, че само в предишното издание на конкурса са участвали над 100 български дизайнери. Надяваме се тази година да имаме много повече участници, а и финалист от България». С тези думи, завърши представянето на конкурса Веселин Симов, мениджър Маркетинг и продажби на Рока България.


дизайнерът Величко Величков от дизайнерската група "Черга"


Колко е важно само по себе си участието в международни конкурси и изложения сподели българският дизайнер Величко Великов. Той пристигна от Лондон, където живее и работи, за да се включи в събитието и се опита да вдъхне самочувствие на младите си колеги чрез споделения опит от участието в международни изложения  и конкурси на дизайнерите от българската група за дизайн Черга. Мнозина от тях също изявиха желание да участват със свои проекти в конкурса Jump the Gap, който дава изключителни възможности за изява на младите дизайнери и архитекти.


арх. Иво Пантелеев


Утвърденият архитект Иво Пантелеев добави гледната точка на урбаниста и архитекта към пространството на банята. «Темата „баня”, на пръв поглед е малка като обем, защото включва малка част от жилището, но е изключително сложна, защото концентрира най-много от проблемите в пространството на дома”, това е убеждението на Арх. Пантелеев, който в своята практика е проектирал и изпълнил над 500 бани. Професионално предизвикателство, развитие и лична инвестиция в образование бяха думите му, когато именитият архитект сподели своя опит от участие в конкурси. Той отвори още една важна тема: Каква е ролята на дизайна в живота на човек. Добрият дизайн не е самоцел, а има мисия да подобри качеството на живот на хората. И тук, арх. Пантелеев отправи своята провокация към всички присъстващи в залата, като им предложи да помислят не само върху луксозното обзавеждане, но и върху потребностите на онези 2,5 млрд. души от населението на земята, които все още не разполагат нито с баня, нито с тоалетна, и поради липсата на такива елементарни хигиенни условия всяка година от болести измират 1,5 млн. деца. Дали банята на бъдещето, проектирана от въображението на младите български творци, не би могла да даде решението именно на този глобален социален проблем?

Дизайнерките Ирена Памукова и Дия Николова от групата "Черга"

Атмосферата в залата бе променена от дизайнерите Ирена Памукова и Дия Николова, които представиха като куратори специалната инсталация, вдъхновена от  конкурса Jump the Gap, който разчупва всички бариери и позволява на младите дизайнери да творят без да поставят каквито и да било граници пред съображението си.Пространството в Експо Баня София ще остане променено от погледа на дизайнерите от група Черга до 16 ноември, като вдъхновение за посетителите на изложбения център.

Вашият коментар