Владислав Василев: „Интериорен дизайнер може да бъде всеки, който МОЖЕ да бъде интериорен дизайнер.“

мозайка в метро на Неапол
Мозайка на Bisazza в метрото на Неапол
15.01.2013
Мариана Китанова, арт-директор на сп. "Наш дом" и член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012
Мариана Китанова: „Интериорен дизайнер може да бъде този, който има качества, голяма част от които не се учат.“
23.01.2013
Vladislav-Vasilev_DIBLAВладислав Василев, член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012.


Владислав Василев е интериорен дизайнер, създател и един от двигателите на професионалната общност DIBLA. Поканихме го да бъде член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 поради няколко причини. Уважаваме мисията на DIBLA като професионална среда на български интериорни дизайнери, която им дава възможност за обмен на опит и популяризиране на техния труд. Пожелахме да имаме за участници в конкурса съмишленици на DIBLA. Освен това пожелахме да имаме мнението на човек и професионалист, който не обича да се съобразява с табута, не робува на предразсъдъци, свързани със статуса на професионалистите в сферата на интериорния дизайн и подкрепя всяка възможност дизайнерите да сравнят публично реалните си способности.

Ето какво сподели с нас Владислав Василев.

Какво обичате в работата си, какво Ви вдъхновява?

За повечето хора светът е даденост. За дизайнера светът е база, върху която може да развихри въображението си. В този смисъл Дизайнерът е Създател. Той определя (в малка или по-голяма степен) света, в който повечето хора просто съществуват.

Да поговорим за чудото на интериорния дизайн – какво е интериорен дизайн, защо е необходим и кой може да бъде интериорен дизайнер?

Няма чудо в интериорния дизайн. Интериорен дизайнер може да бъде всеки, който МОЖЕ да бъде интериорен дизайнер. Това не зависи от нищо друго, освен от способностите на конкретния индивид. Познавам колеги, които са завършили елитни университети и правят много по-посредствен интериор от други, които просто имат усет.

Какви са предизвикателствата при дизайна на бани? Как се създава една идеална баня?

Хубавото на идеалната баня е, че тя не може да бъде създадена. В противен случай този конкурс отдавна щеше да се обезсмисли. Идеалната баня може само да бъде търсена и в следствие на това търсене ние ежегодно можем да се възхитим на множество прекрасни решения.

Вие сте член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012. Според вас – каква е ползата за младите професионалисти от участие в този и подобен род конкурси?

Основната полза от всеки един конкурс е шансът млади дизайнери, които не разполагат с „елитно” образование да изгреят на сцената. Конкурсът е шанс таланта да надделее над „елита”. В България дълги години се възприемаше схващането, че интериор могат да правят само архитектите. Благодарение на множество конкурси за интериор, спечелени от всякакви дизайнери това схващане се превърна в отживелица. През последните години редица колеги се опитват да наложат мнението, че интериор могат да правят само колеги с дизайнерска диплома. Единствено конкурсите могат да разсеят подобни заблуди.

Тазгодишният конкурс има две категории от жилищен интериор – семейна баня и индивидуална баня. Проектите за коя от категориите ще ви бъде по-интересно да видите и защо? Какви са Вашите водещи критерии за номинация на проекти в двете конкурсни категории?

„Индивидуалната баня” дава много повече свобода и определено ще бъде много по-колоритна като крайни решения. От друга страна много по-голямо предизвикателство е да намериш добро решение за една семейна баня, която в повечето случаи се свързва с компромиси. Относно критериите за оценка – за мен е водещо наличието на добра композиция с ясно изразен „разпознаваем” характер.

Ideal Standard споделя разбирането, че идеалната баня е онази, която е направена специално за някого по начин, който го кара да се чувства удобно и приятно всеки ден. В този смисъл – каква е Вашата идеална баня?

В моята идеална баня бих допуснал твърде малко хора. Този въпрос изисква от мен да бъда лицемер или ексхибиционист, а в случая не бих желал да проявя никое от тези две любими мои качества.


Научете повече за конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 на официалния уебсайт Banianagodinata.com. Крайният срок за регистрация и подаване на 3D проекти на бани за участие приключва на 4 февруари 2013г.


източник: Блог на Ideal Standard

Вашият коментар