Величко Великов: „Интериорният дизайнер трябва да е и психолог и емпат…“

КОНВЕНЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТРАНСГРАНИЧНИТЕ ВОДНИ ТЕЧЕНИЯ И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЕЗЕРА
25.01.2013
Официално откриване на Международната година на водното сътрудничество 2013
02.02.2013
Величко Великов (Черга) – член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012

Величко Великов (Черга) – член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012


Величко Великов (Черга) – член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012

Величко Великов работи в областта на дизайна на мебели и продукти, основател е на дизайнерската група Черга, съорганизатор на първото Биенале на българския дизайн през 2008г. и организатор на уъркшопа „Работилница”. Дизайнерът има собствено студио в Лондон, а негови проекти участват в едни от най-престижните изложения в Европа – Лондон, Париж, Милано, Кьолн, Ливърпул и др. Поканихме Величко Великов да участва в журито на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 в качеството му на опитен дизайнер и на човек, който усилено работи за развитието на българския дизайн и утвърждаването на професията дизайнер.
Кой е Величко Великов? Какво обичате в работата си, какво Ви вдъхновява?

Величко Великов е просто един от дизайнерите в България. Моментът, в който се радвам, че съм дизайнер, е когато видя и пипна първия прототип. Колкото до вдъхновението – ами то е навсякъде!

Да поговорим за чудото на интериорния дизайн – какво е интериорен дизайн, защо е необходим и кой може да бъде интериорен дизайнер?

Интериорният дизайн е похват или изкуство, позвлояващ ни да моделираме и оформяме пространството около нас по такъв начин, че то да стане не само по-удобно и приятно за ползване, но да притежава неповторим дух и атмосфера, резонираща с вътрешния мир на собственика му.
Интериорният дизайнер трябва да бъде не само добър проектант, който познава и използва широка гама технологии и материали. Той трябва да бъде и  психолог, емпат – да разбира в дълбочина емоционалността и характера на клиента си, за да можа да създаде пространство, което той да усети като дом.

Какви са предизвикателствата при дизайна на бани? Как се създава една идеална баня?

Банята е пространство, което има силно личен характер, място за релакс и безвремие. Перфектното съчетание от ергономия, цветове, чисто функционални зони и декорация винаги е предизвикателство пред интериорния дизайнер, имайки предвид ограниченото пространство, което обикновено се отделя за банята в съвременното жилище.
Идеалната баня според мен е различна за всеки от нас, а дали може да бъде създадена ще видим в резултатите от конкурса.

Вие сте член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012. Според вас – каква е ползата за младите професионалисти от участие в този и подобен род конкурси?

Този конкурс е най-напред възможност за изява. Възможност за всеки млад дизайнер да покаже пред широка аудитория своя начин на мислене, философия и професионализъм. Да се сравниш, да провериш уменията си, а и да научиш нещо ново – материали, технологии, формообразуващи похвати – това е истинският път на развитие за всеки един от нас. При толкова малко на брой добри конкурси в България, участието в Баня на годината е просто задължително!

Тазгодишният конкурс има две категории от жилищен интериор – семейна баня и индивидуална баня. Проектите за коя от категориите ще Ви бъде по-интересно да видите и защо? Какви са Вашите водещи критерии за номинация на проекти в двете конкурсни категории?

Не мога да предпочета конкретно задание. И двете имат свои плюсове и интересни моменти за решаване, всичко зависи от волята и фантазията на участниците.
Относно критериите – как е решено пространството чисто функционално. След това – атмосферата – доколко усещането в тази баня отговаря на предназначението и.
И накрая – постигнати ли са всички цели на заданието. Нека не забравяме, че този конкурс е упражнение, което в реалния живот би било задание от клиент, с конкретни изисквания и параметри.

Ideal Standard споделя разбирането, че идеалната баня е онази, която е направена специално за някого по начин, който го кара да се чувства удобно и приятно всеки ден. В този смисъл – каква е Вашата идеална баня?

Много пространство; тъмни, естествени материали; мека светлина, максимален комфорт.

Запознайте се с творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012.

Източник: Блог на Ideal Standard

Вашият коментар