Кой колко прекарва в банята?

Изследване на навиците в банята
Шпионско проучване на Ideal Standard
15.03.2013
teodosi_spasov_2_1024
Roca представя най-новите си продукти в София на 22 март – световен ден на водата
15.03.2013
Изследване навиците в банята


За две седмици през месец февруари тази година представителна извадка на семейства от четири европейски държави се съгласиха да допуснат Ideal Standard, специалист в цялостните решения за баня и водещ производител в Европа, да проследи всяко тяхно „миене, плискане и пляскане с вода“ в името на науката.

За първи път в проучване, свързано с банята бяха поставени проследяващи човешките движения сензори. Целта на подобно проучване е да се изследва по-обстойно поведението на хората в банята и получените данни да помогнат за създаването на по-добри цялостни решения за баня.  

Някои интересни резултати и заключения от проучването на Идеал Стандарт Интернешънъл:

–    Данните от количественото проучване на Ideal Standard показват, че родителите прекарват повече време в банята от средното, особено когато децата им са под 5-годишна възраст.
–    По-възрастните хора, които живеят сами или са двойка са по-доволни от своята баня, разполагайки с пространството, веднъж след като децата са напуснали дома. Тази група използва най-много от пространството в банята за съхранение на вещи, въпреки факта, че пространството удовлетворява по-малко нужди от средното.
–    За хора, живеещи заедно – например студенти, които споделят общ апартамент или семейства, в които децата са се прибрали от университета, банята е по-скоро възприемана като функционално пространство. Тази група избягва дългите бани и предпочита вземането на душ пред ваната. Тези бани често се съчетават с перално помещение. Никой не доминира в тези домакинства, което означава, че често човекът в банята е подложен на натиск да прави, каквото има да прави и да излиза.
–    Бидетата са много разпространени в някои части на Европа и почти непознати в други. От години дизайнерите на бани се чудят колко често реално се използват бидетата. Нашето проучване показа, че извън Италия, където бидетата се смятат за важна част от банята и са често използвани, французите и британците рядко ги използват.Кой колко прекарва в банята?
–    Средно човек сутрин е в банята 25 минути и 59 секунди. Британците са най-бързи – 19 мин. 42 сек., с почти осем минути по-бързи от германците (27 мин. 35 сек.), италианците (27 мин. 33 сек.) и французите (27 мин. 11 сек.);
–    Жените прекарват средно с 1 мин. 13 сек. по-дълго време в банята в сравнение с мъжете;
–    Хората под 30 години прекарват средно с 1 мин. 39 сек. повече време в тоалетната в сравнение с хората над 55 г.  (най-вероятно си проверяват Facebook-а, отколкото да четат книга!);
–    Французите са най-големите фенове на ваната – 50% от тези, които разполагат с вана я използват всеки ден поне веднъж;
–    35% от френските домакинства нямат тоалетна в основната баня;
–     95% от италианците имат бидета;
–    групата на 18 до 30-годишните са отворени да споделят пространството в банята. Душовете за двама са по-малко желани от респондентите на възраст над 30 години, а за тези над 50-те банята е изцяло лично пространство;
–    германците са най-нещастни със сегашната си баня, докато британците са най-щастливи.

Методология на проучването:
За да наблюдаваме различните типове поведение в банята и за реализиране на първото подобно проучване, свързано с банята, ние създадохме прототип за проследяване на човешкото движение. Чрез поставените във всяка баня двуизмерни и триизмерни сензори за проследяване на движенията на човешкото тяло, Ideal Standard имаше възможност да направи детайлна картина как в действителност хората използват своята баня. Използването на множество сензори също така ни даде възможност да наблюдаваме хората в нехомогенни помещения.
Данните бяха събрани от позицията и завъртането на 22 ключови стави в човешкото тяло. Тези данни бяха маркирани с код за време и уникален идентификационен код за страна и машина. След това бяха синхронизирани в реално време от мястото на управление в Лондон. Оттам ние използвахме специално създаден за проучването софтуер, за да се пресъздаде човешкия скелет и да бъде извършен статистически анализ на движенията.

Вашият коментар