Турбидите – необикновени геоложки образования по крайбрежието на Испания

Atlanta bath mixer satin hrom
Фотоконкурс за водата за страни от Централна и Източна Европа
06.03.2013
Заха Хадид и Мигел Анхел Мунар
Обява за набиране на проектни предложения по програма BG06 „Деца и младежи в риск“
07.03.2013

Тези необичайни образования – турбидити – се намират по крайбрежието на град Барик, Испания, който на север се къпе в Бискайския залив. Някога това място е било дъно на древен океан. Днес на природата тук се любуват фотографите и туристите, които особено обичат да наблюдават турбидитите по време на отлив.

Турбидитите са характерни наносни образования, които се образуват в дълбоководни условия за сметка на примесите, влачени от турбидитните потоци. Турбидитните мътни потоци най-често „извират“ от върха на шелф. Заради гравитационната енергия те се устремяват надолу по континенталния склон, по системата на подводните каньони чак до неговото подножие и по-далече, до абисалната равнина.

Процесът на пораждане на такива потоци не е до край изучен, но е ясно, че е свързан с нарушение на гравитационното равновесие на върха на шелфа, когато наслагващите се там утайки не могат да се задържат на склона. Когато мътният поток губи енергия, от него изпада целия преносим материал. За турбидитите е характерно ритмично редуване на слоевете пясък – горе и долен. Всеки такъв трислоен елемент се нарича цикъл на Боун и се образува на еднократно падане на лавина. Дебелината на цикъла обикновено е около 1 метър.

Най-голямата фракция с пясък пада първа, след това по-малките и т.н. В тялото на турбидита се съдържат десетки,стотици и хиляди такива цикли в зависимост от възрастта на турбидита.
Турбидитите са както съвременни, така и изкопаеми, образувани в минали геоложки епохи на дъното на древни океани и издигнали се днес на високо ниво на морето.

Съвременните турбидити се отлагат на дълбочина повече от 2000 метра и се разполагат в подножието на континенталните склонове.

Източник: bigpicture.ru

Вашият коментар