Шпионско проучване на Ideal Standard

банер международен воден мост
МЕЖДУНАРОДЕН ВОДЕН МОСТ 2013 свързва честванията по случай 22 март – Световен ден на водата
15.03.2013
Изследване навиците в банята
Кой колко прекарва в банята?
15.03.2013
Изследване на навиците в банята

КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧВА В БАНЯТА

Ideal Standard разкрива данни от „шпионско” проучване за банята на международното изложение ISH във Франкфурт

За повечето от нас банята е лично пространство, което ползваме сами, без да го споделяме дори с партньора или другите членове на семейството.
И въпреки това, в рамките на две седмици през месец февруари тази година представителна извадка на семейства от четири европейски държави се съгласиха да допуснат Ideal Standard, специалист в цялостните решения за баня и водещ производител в Европа, да проследи всяко тяхно „миене, плискане и пляскане с вода“ в името на науката.

За първи път в проучване, свързано с банята бяха поставени проследяващи човешките движения сензори. Целта на подобно проучване е да се изследва по-обстойно поведението на хората в банята и получените данни да помогнат за създаването на по-добри цялостни решения за баня.

Чрез поставените във всяка баня двуизмерни и триизмерни сензори за  проследяване движенията на човешкото тяло, Ideal Standard имаше възможност да направи детайлна картина как в действителност хората използват своето пространство – банята.
Резултатите са допълнени от количествени данни, събрани от 4000 души и бяха разкрити на специално събитие на престижния международен панаир ISH във Франкфурт, който се провежда от 12 до 16 март.

Зад тези данни се крият някои реални сцени от семейния живот: родители, които търсят минутки на усамотение от семействата като остават дълго във ваната или душа; бани, които служат и като перално помещение или съблекални; съквартиранти, които са принудени да се мият едновременно.

Според данните, 40% от нас желаят нова баня, но по-интересното е, че мнозинството от нас не искат по-голямо пространство, а просто място, което по-добре да отговаря на индивидуалните нужди.

„Започнахме с хипотезата, че в много домове банята не се използва така добре, както би трябвало да бъде”, заяви Керис Брайт, Главен Маркетинг Мениджър в Идеал Стандарт Интернешънъл.
„Проучването потвърди нашите подозрения. Ремонтирането на банята често започва с въодушевление и завършва с разочарование. Трудно е да решиш откъде да започнеш, а още по-трудно – да преодолееш ограниченията на пространството”.

Публикуването на резултатите от изследването съвпада със стартирането на новата маркетинг кампания на Ideal Standard: A Beautiful Use of Space (Красиво използване на пространството).

Кампанията включва серия от абстрактни пространства, далеч от обичайните изображения на ароматни свещи и големи прозорци с изглед към гора. В същото време са представени практични решения на нуждите, за които се използва всеки ден банята – тонизиране, трансформация, релакс и игра.
Семейства от Германия, Франция, Италия и Великобритания участваха в проучването, представящи различни домакинства – от едночленни до семейства от няколко поколения.
От Ротердам до Вупертал, от Милано до Париж, хората се съгласиха всяко тяхно движение в банята да бъде уловено и анализирано от изследователските екипи на Ideal Standard.
Анализите от качествените и количествените изследвания ще бъдат публикувани през следващите месеци, но вече излязоха някои интересни данни, които ще бъдат използвани от Ideal Standard за разработването на следващото поколение иновациионни продукти и цялостни решения за баня.
„Проведохме проучването, защото нашето продуктово разнообразие обхваща всеки аспект от дизайна на банята”, заяви Керис Брайт. „Винаги сме се стремили да вникваме все повече в това как наистина банята функционира и по този начин да постигаме максимална ергономичност. Така помагаме на нашите клиенти да получат максимално удовлетворение от своето преживяване в банята”.

Резултатите бяха обявени на пресконференцията на Ideal Standard на международното изложение ISH 2013 г. в Бяла книга, озаглавена: „Модели на поведение в банята – как да оптимизираме пространството на банята в модерните домакинства“.
„Банята е уникално пространство в дома”, каза Д-р Джон Куран, социален антрополог и автор на Бялата книга. „Тя се отличава от останалите стаи в дома, защото трябва да отговори на множество нужди. Банята е пространството, което ни трансформира от едно състояние на ума в друго и поради това може да отбележи различните персонажи, които сме през деня. Тези характеристики на трансформация означават само, че банята е свързана  с всекидневните ритуали, които ни помагат да определим кои сме”.

„Дизайнът на баните – местата за съхранение на вещи, санитарната арматура, естетиката и различните размери, е опит да се отговори на всички нужди на членовете на едно домакинство. Това е истинско предизвикателство, още повече в светлината на бързите демографски промени, при които се забелязва нарастване на броя на домакинствата съставени само от един човек, само от възрастни или от няколко поколения“, добави още той.
За всяка една от баните, участвали в изследването, Ideal Standard създаде „профил на банята” на базата на събраните проучвания. Всеки един профил на баня може да се смята за отправна точка, когато се проектира баня за различни типове нужди.
Профилите на бани са създадени от Робин Левин, световно признат дизайнер и неофициален директор по дизайна на Ideal Standard във Великобритания. Робин Левин използва пълната гама продукти на Ideal Standard – основната гама на колекцията Connect, елегантността на Softmood, минимализма на Strada и широка гама от водо- и енергоспестяващи душове и смесители, за да създаде пространства, които отговарят на нуждите на различните типове домакинства, участвали в проучването.


„Важно е да се отбележи, че приложихме комплексен подход при избора на продуктите, които препоръчвахме за всяка от баните. Като разчитахме на домакинствата, съчетано с техните индивидуални предпочитания, ние избрахме широка гама от продукти на Ideal Standard, за да им предложим цялостни и персонализирани решения. Ще използвам цитат на известния френски архитект и дизайнер Le Corbusier – „домът е машина за живот”, затова нека го направим по-приятен”.

Кой колко прекарва в банята?

Вашият коментар