Банята става на домашно СПА – съвети за интериор

Интериор на СПА в къща
СПА в задния двор
08.04.2013
Control_Panel_110
В Плевенска област още има външни училищни тоалетни
08.04.2013
Банята става на домашно СПА


За да Ви е приятно да отмаряте в собствената си баня сред аромата  на омайни благовония и удоволствия с вода, най-важното е да сте помислили предварително за детайлите. За тези, които послушно ще обслужват вашите навици, ще глезят зрението ви, ще милват кожата и ще приспиват сетивата ви.  Ето няколко съществени етапа от оформянето на банския интериор, които ще  подготвят  банята за СПА релакс.



Зониране
Зонирането на банята е ключов етап от оформянето на помещението, който ще зададе функциите му за години напред. Той обаче често е свързан със сериозни ремонтни и преустройствени дейности, затова е най-добре да се изпълни още при първия голям ремонт на банята. Независимо с колко пространство разполагате, задължително отделете мократа от сухата зона.  Мивката с огледалото, шкафовете и тоалетната чиния е добре да са максимално изолирани от мокрите пръски. Най-добре е душът да е затворен с параван, не само заради водата, но и за да не разнасяте мазилата по плочките на цялата баня. СПА процедурите често са съпроводени с пилинг  с цветни соли и други по-мазни и лепкави консистенции  като кал, мед, шоколад, които изискват обливане с вода и ако не ограничите периметъра на капките, ще се наложи да завършвате релаксиращия спа ден с основно почистване.



Будоар в банята
В голямата баня е най-добре да има обособен будоар. Той трябва да е в най-сухата и проветлива част на помещението и да включва тоалетка с огледало, удобен стол или кресло, а защо не и комфортна лежанка. Този най-интимен и чисто женски кът удобно ще обслужва действията ви по време на гримиране и тоалиране, но и ще е идеалното местенце за приготвяне на масажните смеси и въобще за изпълнението на цялостния спа ритуал. Когато избирате мебелите за будоара предвидете шкафове с удобни разделители за етеричните масла, сапуните, козметиката и билките. Ако обичате да редувате ароматите във ваната, помислете дали не се нуждаете от китайски шкаф с множество малки кутийки за сушени билки.



Вентилацията е задължителна!
Още по време на ремонта  обмислете добре системата за вентилация на банята. Освен вода, за ефективния СПА релакс е нужен и чист въздух. Ако въздухът в нея не се сменя и винаги е влажно, то каквито и аромати да добавяте при процедурите, със сигурност ще надделява миризмата на гнило. Най-добрият вариант е в банята да има самостоятелен прозорец.



Ваната
В банята може и без вана, но ако все пак намерите място за нея, ще имате възможност за много по-разнообразни и  успешни спа процедури. И ако сте взели решение да оборудвате домашното си СПА с вана, нека тя да е с хидромасаж. Оптималният единичен модел е с поне 6 хидромасажни джета с възможност за регулиране на водната струя и около десетина аеро –дюзи за пускане на въздух, които  правят водата да бълбука с нежни мехурчета. Когато си избирате система за хидромасаж е важно да питате и за начина й на почистване. Имайте предвид, че стандартните варианти на филтрация едва ли ще издържат на СПА експерименти като  вана с мляко, в която плуват запалени парафинови свещи.



Хидромасажният душ върши чудеса
Според статистиката на производителите на душове за баня потребителите не използват повече от три вида струи на своята душ-слушалка. Това между впрочем важи и за душ -питите и за душ -панелите. Изводът е, че колкото и много екстри да има един душ, потребителят си избира вариант и рядко променя  настройката. Да, това е според статистиката. Само че, за да постигнете съвършеното спа удоволствие, дори и вкъщи, ще се наложи да проявите малко решителност и да забравите за ежедневните си навици. Ако вече сте си монтирали панел с прецизна точкова фиксация на струята или просто душът ви се допълва от масажираща слушалка, не пропускайте да използвате целия капацитет на оборудването. Ще се изненадате колко свобода може да ви донесе една проста игра на смяна на сила и форма на водните струи.


Осветлението като сценограф
В банята осветлението не просто е важно, то е факторът, който може да подкрепи функционалността на пространството, но и да създаде разнообразна атмосфера – дневна, работна, приглушена или романтична.  Най-добре е на тавана да бъдат монтирани няколко насочени източници на светлина тип  луни, които да разпределят равномерно светлината. Около зоната с огледалото задължително включете  допълнително насочено осветление, което да обслужва ежедневните ви козметични процедури. Ако обичате промените и експериментите, консултирайте се със специалисти и монтирайте в окачения таван хроматични светлини, които да светят с различни цветове. Така ще постигнете хромотерапевтична атмосфера в личната си баня.



Декорацията в банята винаги може да е и повече!
Последна в списъка за подготовка, но първа на пръв поглед е декорацията.  Колкото по- екзотична и екстравагантна е тя, толкова по- откъснати от реалността ще се чувствате в своето райско кътче – банята. Можете да постигнете концепцията си за декор както с облицовките, така и с детайлите от интериора – завеси, хавлиени кърпи, мебели, аксесоари. Изборът на елементи изцяло зависи от вас. И не забравяйте – в банята винаги има нужда от ароматни свещи, които да запалите при особени случаи.

Вашият коментар